Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε γρίπη: Πώς θα αναρρώσετε γρήγορα και δεν θα τη μεταδώσετε στους άλλους

Η χρονική περίοδος που διανύουμε καθώς και οι επόμενοι μήνες αποτελούν την εποχή έξαρσης του ιού της γρίπης.

Ο παιδίατρος, κ. Νίκος Κόνναρης, ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook (Pediamed), μερικά μέτρα αντιμετώπισης, αλλά και προφύλαξης από την γρίπη. Δείτε παρακάτω ποια είναι και να θυμάστε να φροντίζετε την υγεία σας, πάντα!

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Μία ημέρα από την έναρξη της γρίπης ο πάσχων αρχίζει να διασπείρει τον ιό. Οι ενήλικοι τον μεταδίδουν μέχρι και τρεις ημέρες από την έναρξη της συμπτωματολογίας, ενώ τα παιδιά μέχρι και επτά ή παραπάνω.

Με την εισαγωγή του ιού στο σώμα τα συμπτώματα αρχίζουν μετά από ένα 24ωρο συνήθως. Μερικοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή τα παρουσιάζουν πολύ ελαφριά, αλλά έχοντας τον ιό στο αναπνευστικό τους σύστημα τον μεταδίδουν στους άλλους.

Μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης – Πώς δεν θα μεταδοθεί

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας, είναι:

  1. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
  2. Αποφεύγετε την επαφή με άτομα που ασθενούν. Σταθείτε μακριά τους. Όταν ασθενήσετε, διατηρήστε κάποια απόσταση από τους άλλους, για να τους προστατεύσετε από το να ασθενήσουν κι εκείνοι.
  3. Παραμείνετε στο σπίτι, μην πάτε στη δουλειά ή στο σχολείο, και αποφύγετε τις εξυπηρετήσεις προς άλλους όσο ασθενείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειάς σας στους άλλους.
  4. Αποφύγετε τον συνωστισμό και τις μαζικές συγκεντρώσεις.
  5. Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση της ασθένειάς σας στους γύρω σας. Πετάξτε το χαρτομάντιλο στο καλάθι των απορριμμάτων αφού το χρησιμοποιήσετε και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.
  6. Το πλύσιμο των χεριών σας θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα μικρόβιά σας. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήξιμο ή φτέρνισμα.
  7. Ο καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα μπορεί επίσης να έχει αποτέλεσμα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, διότι τα μικρόβια συχνά διασπείρονται όταν το άτομο αγγίζει κάτι που είναι μολυσμένο με μικρόβια και στη συνέχεια ακουμπά τα μάτια του, τη μύτη του ή το στόμα του.
  8. Η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις και πάντα κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών.
  9. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της νόσου.