Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Τι πρέπει να προσέχετε στα δημητριακά που καταναλώνουν τα παιδιά σας;

Τι πρέπει να προσέχετε στα δημητριακά που καταναλώνουν τα παιδιά σας;

Τι πρέπει να προσέχετε στα δημητριακά που καταναλώνουν τα παιδιά σας;

Η σημασία του πρωινού γεύματος, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους, είναι πλέον γνωστή και ευρέως αποδεκτή, καθώς σχετίζεται με ένα υγιές σωματικό βάρος, βελτιωμένη νοητική εγρήγορση, αλλά και φυσική απόδοση. Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές των παιδιών για το πρώτο γεύμα της ημέρας, αναφέρει η Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος PhD-c. Ο κύριος λόγος για τη μεγάλη δημοτικότητά τους είναι ότι αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του γεύμα, που μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορους συνδυασμούς (με γάλα, γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και σκέτα). Σχετικά όμως με την θρεπτική τους αξία, αξίζουν τα παιδικά δημητριακά την κυρίαρχη θέση τους στη διατροφή των παιδιών;

Δεδομένης της δημοτικότητάς τους αλλά και της σημασίας τους στην καθημερινή διατροφή εκατοντάδων παιδιών, τα παιδικά δημητριακά έχουν εξελιχθεί σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και με καλή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια; Ο γονέας-καταναλωτής καλείται να εξετάσει και να επιλέξει το προϊόν που είναι καταλληλότερο να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού του, λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση των δημητριακών πρωινού, όπως αυτή φαίνεται στις ετικέτες.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης

Τα παιδικά δημητριακά που είναι ολικής αλέσεως το αναγράφουν, ενώ στην ετικέτα των συστατικών τους θα παρατηρήσετε μέσα σε παρένθεση με το αλεύρι ολικής αλέσεως που χρησιμοποιείται να αναγράφεται και το ποσοστό ολικής άλεσης. Ο λόγος για να προτιμάτε τα ολικής άλεσης είναι γιατί είναι και πιο θρεπτικά, συγκρατώντας παραπάνω βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε) ενώ οι παραπάνω φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον γλυκαιμικό έλεγχο. Επίσης, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Επιλέξτε δημητριακά χαμηλά σε σάκχαρα

Επιλέξτε παιδικά δημητριακά με τα λιγότερα απλά σάκχαρα. Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, καθώς τα παιδιά δεν κάνουν εύκολα έκπτωση στη γεύση και καλείστε εσείς ως γονείς να βρείτε τη χρυσή τομή συγκρίνοντας τις διατροφικές ετικέτες. Πιθανότατα τα προϊόντα με τα λιγότερα απλά σάκχαρα στην ετικέτα είναι όσα δεν ξεπερνάνε τα 9g ανά μερίδα. Να έχετε υπόψη σας όμως ότι στα απλά σάκχαρα, εκτός από την πρόσθετη ζάχαρη συνυπολογίζονται και τα απλά σάκχαρα των φρούτων ή του μελιού που ενδεχομένως έχουν τα παιδικά δημητριακά.

Δημητριακά σε κουτάλι

Επιλέξτε δημητριακά χαμηλά σε λιπαρά

Μπορείτε να επιλέξετε τα παιδικά δημητριακά με τα χαμηλότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά συγκρίνοντας τις ετικέτες στην συσκευασία. Τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν ξηρούς καρπούς πιθανότατα να είναι πλουσιότερα σε λιπαρά, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς, καθώς οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, συστατικών πολύτιμων για την υγεία.

Επιλέξτε δημητριακά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Πρόσφατα, κάποιες εταιρείες ξεκίνησαν τον εμπλουτισμό των δημητριακών πρωινού με βιταμίνη D, η οποία βρίσκεται σε έλλειψη για τεράστιο μέρος του πληθυσμού και η οποία βρίσκεται μόνο σε ελάχιστα τρόφιμα. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδικά δημητριακά περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας!

Η μερίδα των δημητριακών ορίζεται συνήθως σε γραμμάρια, καθώς ο όγκος τους (σε φλιτζάνια ή κουταλιές της σούπας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την ενεργειακή τους πυκνότητα). Επομένως, μη βασίζεστε αποκλειστικά στη μεριδοποίηση με φλιτζάνια ή «με το μάτι». Καλό θα ήταν να ζυγίζετε μία φορά τη μερίδα που συνήθως βάζετε, για να ελέγξετε αν όντως ανταποκρίνεται στα αναμενόμενα γραμμάρια. Εμπιστευτείτε, τέλος, και το αίσθημα πείνας και κορεσμού του παιδιού σας. Ξέρει να υπακούει πολύ καλύτερα σε αυτό σε σχέση με τους ενήλικες.

Τα δημητριακά πρωινού έχουν κατακτήσει τη θέση τους στο διαιτολόγιο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, καθώς αποτελούν μία καλή επιλογή για ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Οι γονείς καλούνται να επιλέξουν μέσα από τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται, εκείνα που φαίνεται να ταιριάζουν καλύτερα στις διατροφικές ανάγκες του παιδιών, ώστε να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή τους ανάπτυξη και υγεία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter