Αρχική InfoKids Υγεία Τι συνέπειες έχει η παχυσαρκία στην υγεία του παιδιού

Τι συνέπειες έχει η παχυσαρκία στην υγεία του παιδιού

Τι συνέπειες έχει η παχυσαρκία στην υγεία του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους και αυτό δυστυχώς επιδρά εις βάρους της υγείας των παιδιών. Απ΄ ό,τι φαίνεται συχνά οι γονείς ενός παιδιού με αυξημένο σωματικό βάρος δικαιολογούν την κατάστασή του λέγοντας «μικρό είναι ακόμα το παιδί, θα μεγαλώσει», χωρίς να συνειδητοποιούν και να αναλογίζονται τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία του παιδιού στην υγεία του. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι πραγματικά ανησυχητικά. Επομένως, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν από μικρή ήδη ηλικία:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση - Υπέρταση
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης - Υπερχοληστερολαιμία
  • Διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου - Διαβήτη τύπου 2
  • Μεταβολικό σύνδρομοΔιαταραχές ύπνου - Άπνοια ύπνουΑναπνευστικά προβλήματα - Άσθμα
  • Διαταραχές περιόδου - Πρώιμη ήβη
  • Λιπώδη εκφύλιση του ήπατος
  • Πέτρες στη χολή - Χολολιθίαση
  • Πεπτικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα
  • Προβλήματα αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους. Ο κίνδυνος της υπέρτασης στα παιδιά αυξάνεται μάλιστα όσο αυξάνεται και το βάρος του παιδιού. Περίπου 20% έως 30% των παχύσαρκων παιδιών (βάρος> 120% του ιδανικού) ηλικίας 5-11 ετών έχουν αυξημένη συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Μελέτη έδειξε ότι το 70% των παχύσαρκων παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 39% έχουν δύο ή και περισσότερους.

Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι το 10% έως 25% των παχύσαρκων παιδιών μπορεί να έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και το 4% ενδέχεται να έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που παλαιότερα συναντούσαμε μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, καταγράφηκε και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου στα παιδιά, η συχνότητα του οποίου φτάνει το 3-4% στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό, με δραματική αύξηση στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πλήρες μεταβολικό σύνδρομο σε ποσοστό 23 - 29%.

Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν επιπλέον αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα με συμπτώματα πιο βαριά σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα το 33% έως 94% των παιδιών με σοβαρή παχυσαρκία υποφέρουν από άπνοια ύπνου και η συχνότητα διαταραχών ύπνου είναι ανάλογη του βαθμού παχυσαρκίας.

Τέλος, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις πρώιμης ήβης στα παχύσαρκα κορίτσια, χολολιθίασης, λιπώδους ήπατος, πεπτικών προβλημάτων αλλά και προβλήματα αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες στα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος. Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά που καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος πριν ενηλικιωθούν φαίνεται ότι έχουν τον ίδιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως τα παιδιά που δεν ήταν ποτέ υπέρβαρα.

της Χριστίνας Φοντόρ, medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.