Αρχική InfoSchool Το εκπαιδευτικό μας σύστημα προάγει τον αναλφαβητισμό;

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα προάγει τον αναλφαβητισμό;

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα προάγει τον αναλφαβητισμό;

Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν.

«AlvinToffler, 1928-2016, Αμερικανός συγγραφέας & μελλοντολόγος»

Οι προβλέψεις του πιο πάνω Αμερικανού συγγραφέα και μελλοντολόγου, όχι μόνο δεν έχουν καθόλου υπερβολή, αλλά επαληθεύονται καθημερινά από την ίδια τη ζωή.

Είναι πασιφανές ότι ο συγγραφέας του πιο πάνω γνωμικού είχε διαβλέψει τη ραγδαία ανάπτυξη στο χώρο της επιστήμης, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης, των τεχνών και της καθημερινής ζωής του ανθρώπου, μέσω της ηλεκτρονικής και ψηφιακής τεχνολογίας η οποία αλλάζει χρόνο με το χρόνο.

Εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος αν, στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, παρακολουθούμε αυτές τις αλλαγές και είμαστε σε θέση να ξεμάθουμε αυτά που ξέρουμε και δεν έχουν πια καμιά αξία, να μάθουμε τη νέα γνώση και να την εισάξουμε στην εκπαίδευση.

Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα, θα δοθεί με την αξιολόγηση των προγραμμάτων και των επιλογών που προσφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε όσα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν τεχνολογικά επαγγέλματα.

Στην Τεχνική Εκπαίδευση έχουν ενταχθείνέες ειδικότητες, όπως: Ψηφιακή Τεχνολογία και Προγραμματισμός, Βιομηχανικός Σχεδιασμός, ΕικαστικέςΤέχνες και Πολυμέσα και Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας. Λειτουργούν επίσης με εκσυγχρονισμένα προγράμματα οι κλάδοι Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Πολιτικής Μηχανικής Αρχιτεκτονικής και Ξενοδοχειακών.

Τα εργαστήρια παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων, παραχώρησαν τη θέση τους σε σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας εξοπλισμένες με προηγμένης τεχνολογίας εργαστηριακό, τεχνολογικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Τα παραδοσιακά σχεδιαστήρια παραχώρησαν τη θέση τους σε ηλεκτρονικά σχεδιαστήρια, στα οποία τα παιδιά διδάσκονται τη χρήση των προγραμμάτων: «Autocad, Indesign, illustrator, Photoshop, Sketchuppro, Rhino, Solid Works» κτλ. Στην επεξεργασία ξύλου, μετάλλου και πλαστικού εισήχθηκαν οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειομηχανές CNC και οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές. Η μηχανική αυτοκινήτων εστιάζει στα ηλεκτρονικά συστήματα διάγνωσης βλαβών και στη διδασκαλία μέσω των προγραμμάτων «Ingenatice. learning». Οι ειδικότητες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ψηφιακών διευρύνουν τους ορίζοντές τους στην ψηφιακή τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας, των tablets, της ρομποτικής, της επεξεργασίας ήχου και εικόνας και των δικτύων υπολογιστών.

Οι αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας είναι τόσο ραγδαίες και αλίμονο σε όσους δεν θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία και επιλέγουν να παραμένουν αναλφάβητοι. Σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο της Εκπαίδευσης και τα ποσοστά των μαθητών και μαθητριών που παρακολουθούν τέτοια προγράμματα ανέρχονται στο 40% -50%.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Εκπαίδευσης, σε συνάντησημε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Καδή, επεσήμανε τα ακόλουθα σε σχέση με την Τεχνική Εκπαίδευση: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στο μετασχηματισμό των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, προς την κατεύθυνση της παροχής περισσότερων ανταγωνιστικών δεξιοτήτων, πάνω απ’ όλα ψηφιακών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων».Υπέδειξε επίσης, ότι η επένδυση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να είναι έξυπνη και να περιλαμβάνει την υποδομή, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Επιλογικά θα έλεγα ότι, για να μπορέσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών, θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι πιο πάνω υποδείξεις. Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι σε αναχρονιστικές νοοτροπίες και σύνδρομα του παρελθόντος, η αποτυχία θα είναι δεδομένη.

Του Γιώργου Χατζημιχαήλ, Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.