Το γούρι του 2017 «H Μουσική Ευρώπη» από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής

«H Μουσική Ευρώπη» είναι το ΤΥΧΕΡΟ του 2017 του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που παρουσίασε στον Πολυχώρο του Συλλόγου στο Μέγαρο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πάνος Δημαράς, συνεχίζοντας, παρά τις δυσκολίες, μια εικοσάχρονη παράδοση μικρών «Τυχερών» σε σχέδια ελλήνων καλλιτεχνών.

Το φετινό 20ό ΤΥΧΕΡΟ των Φίλων της Μουσικής σχεδίασε η ζωγράφος Ιόλη Ξιφαρά και χάραξε στο μέταλλο ο χαράκτης Γιάννης Γουρζής.

«Η Μουσική Ευρώπη», με τη λύρα στα χέρια, δεν άγεται πλέον από τον μαινόμενο ταύρο, αλλά κατορθώνει να τον εξημερώσει. Το φετινό ΤΥΧΕΡΟ γούρι των Φίλων της Μουσικής θέλει να μας θυμίσει ότι η καλλιέργεια της μουσικής και πνευματικής μας παράδοσης θα πρέπει να γίνει ο οδηγός της ευρωπαϊκής αρμονίας, της συνύπαρξης και της κοινής μας ταυτότητας.

Για την Ιόλη Ξιφαρά και το ΤΥΧΕΡΟ του 2017 μίλησε η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά (ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της).

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του ΤΥΧΕΡΟΥ, στην είσοδο του Συλλόγου στο Μέγαρο Μουσικής, εγκαινιάστηκε μικρή έκθεση έργων της Ιόλης Ξιφαρά, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (ώρες λειτουργίας του Συλλόγου).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με άριες του Χαίντελ, του Μότσαρτ και του Μπιζέ, αντιπροσωπευτικές της ευρωπαϊκής μουσικής, που ερμήνευσε η μεσόφωνος Αθηνά Καστρινάκη με τον Σπύρο Σουλαδάκη στο πιάνο.

Η Αθηνά Σχινά απο το Κριτικό και Ιστορικό Τέχνης αναφέρει: Το μυθολογικό θέμα της «Αρπαγής της Ευρώπης» έχει εμπνεύσει από την αρχαιότητα πολλούς διαχρονικά καλλιτέχνες, ανάμεσά τους κι επώνυμους ζωγράφους, γλύπτες και χαράκτες, λόγω των συμβολισμών του και της σπουδαιότητας που απέκτησε, από τα προϊστορικά ήδη χρόνια, καθώς σχετίζεται με τη φύση της ίδιας της δημιουργίας.

Το ΤΥΧΕΡΟ 2017 θα πωλείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το κατάστημα M SHOP και από το πωλητήριο του Συλλόγου.
Θα διατίθεται επίσης από το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13, Κηφισιά), το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Artpoint στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ηλεκτρονική παραγγελία