Το κύμα καύσωνα σαρώνει την Κύπρο – Δύο νέα περιστατικά θερμοπληξίας – Εκτός κινδύνου το 13 μηνών βρέφος

Ακόμα δύο περιστατικά από θερμοπληξία σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, λόγω του καύσωνα που πλήττει την Κύπρο, με τον αριθμό των περιστατικών να αγγίζει συνολικά τα εφτά.

Τα δύο περιστατικά αφορούν γυναίκα 71 ετών από τη Λευκωσία και το άλλο άντρα 85 χρόνων από τη Λάρνακα, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας και έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η γιατρός του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννα Γρηγορίου, ανέφερε ότι τα δύο πρόσωπα εισήχθηκαν στο νοσοκομείο με ψηλό πυρετό, συγχυτική κατάσταση και υπόταση. Όπως ανέφερε η κ. Γρηγορίου η 71χρονη βρίσκεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας. Σημειώνεται ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους δύο γυναίκες ηλικίας 75 και 60 χρονών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Στο μεταξύ, σοβαρή συνεχίζει να είναι η κατάσταση υγείας άλλου ηλικιωμένου προσώπου, το οποίο βρίσκεται, επίσης, διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το οποίο εισήχθηκε προχθές με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Για το άλλο περιστατικό που καταγράφηκε πριν δύο μέρες και αφορά ηλικιωμένο άτομο με ιστορικό χρόνιας νόσου, η κ. Γρηγορίου είπε πως νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Έκτος κινδύνου το 13 μηνών βρέφος που υπέστη θερμοπληξια – Το άφησαν μια ώρα να παίζει στον ήλιο

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύεται από την Κυριακή 02/07  13 μηνών βρέφος του οποίου οι γονείς το άφησαν να παίζει κάτω από τον ήλιο και εμφάνισε συμπτώματα θερμοπληξίας. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αβραάμ το μωράκι μεταφέρθηκε στο Μακάρειο με υψηλό πυρετό και με συμπτώματα αφυδάτωσης. Συγκεκριμένα το βρεφος είχε εκτεθεί για περίπου μια ώρα στον ήλιο, καθώς οι γονείς του το άφησαν να παίζει σε πισινά κάτω από υψηλές θερμοκρασιες. Διεγνώσθη με λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού και επιδεινώθηκε λόγω της έκθεσης του στον ήλιο. Πάντως, όπως επισημάνθηκε το παιδάκι είναι εκτός κινδύνου.

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν και σήμερα, το Υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τη συχνή έκθεση στον ήλιο, όπως και την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική άσκηση. Είναι σωστό να προτιμώνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. Επίσης, να προτιμάται το ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο. Συστήνει ακόμα αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα και προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς, λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού και χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της μέρας.