Αρχική Γωνιά του Μαθητή Το μήνυμα του Υπ. Παιδείας για την ημέρα κατά της βίας στο σχολείο

Το μήνυμα του Υπ. Παιδείας για την ημέρα κατά της βίας στο σχολείο

Το μήνυμα του Υπ. Παιδείας για την ημέρα κατά της βίας στο σχολείο

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε το 2011 από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ως «Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο», το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου επισημαίνει ότι το μήνυμα που θα πρέπει να τονιστεί προς όλα τα µέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς είναι η ανάγκη να ενισχυθεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας του σχολείου, ώστε µέσω αυτού να αναδειχθούν οι δυνατότητες αποτελεσματικής πρόληψης και επιτυχούς διαχείρισης κάθε μορφής σχολικής βίας και η προαγωγή και διατήρηση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά.

Το ΥΠΠ ορίζει ως ασφαλές σχολικό περιβάλλον αυτό στο οποίο ο κάθε μαθητής/μαθήτρια συμμετέχει ενεργά στη σχολική ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία, ανεξάρτητα από ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με χαρακτηριστικά όπως φύλο, χρώμα/εμφάνιση, εθνικότητα, κοινότητα ή θρησκευτική ομάδα, καθεστώς παραμονής στη χώρα, καταγωγή, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, αναπηρία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου, γλώσσα, προφορά, συνήθειες, κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή κουλτούρα. Ένα σχολικό περιβάλλον που ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των μαθητών/μαθητριών για γνώσεις, δεξιότητες ζωής και στάσεις ζωής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων. Ένα σχολικό περιβάλλον στο οποίο προάγεται και προστατεύεται η συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική ευημερία των μαθητών/μαθητριών με τη συμβολή της οικογένειας, της κοινότητας και της ευρύτερης πολιτείας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η σχολική βία έχει σύνθετα αίτια και σχετίζεται µε ποικίλα κοινωνικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Αντίθετα, απαιτούνται πολύπλευρες και πολυεπίπεδες δράσεις. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι εκπαιδευτικοί και τα ίδια τα παιδιά έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στο σχολείο. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στη βία στο σχολείο, για να είναι πιο αποτελεσματικός, απαιτεί τη συμβολή των γονιών, των κοινωνικών λειτουργών, των επαγγελματιών υγείας, των επαγγελματιών στον χώρο της δικαιοσύνης, των ηγετών της κοινότητας, της πολιτικής ηγεσίας, ανεξάρτητων θεσμών, των ΜΜΕ. Στo πλαίσιο αυτό, το ΥΠΠ έχει τροχοδρομήσει τη διαδικασία δημιουργίας μιας εθνικής συμμαχίας για την προαγωγή και διατήρηση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος. Η συμμαχία αυτή έχει τη μορφή του σχεδιασμού Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.