Αρχική Σχολή Γονέων Το παιδί λέει "όχι" για να πει "ναι" - Γονείς, αυτά είναι τα μυστικά της υπακοής και της πειθαρχίας του παιδιού

Το παιδί λέει "όχι" για να πει "ναι" - Γονείς, αυτά είναι τα μυστικά της υπακοής και της πειθαρχίας του παιδιού

Το παιδί λέει "όχι" για να πει "ναι" - Γονείς, αυτά είναι τα μυστικά της υπακοής και της πειθαρχίας του παιδιού

Τι συμβαίνει ακριβώς σε μια οικογένεια και πώς εκφράζεται και εφαρμόζεται η υπακοή και η πειθαρχία από τους γονείς προς τα παιδιά και αντίστροφα; Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή: σε όλες τις συνηθισμένες οικογένειες όλα τα μέλη έχουν επίγνωση της βαρύτητας που έχει το θέλω και η γνώμη του κάθε μέλους σε κάποια θέματα. Έτσι, σε συνθήκες που οι σχέσεις βασίζονται στο σεβασμό και στο συναισθηματικό δόσιμο και στο διάλογο - η επίγνωση αυτής της συνθήκης δεν ενοχλεί.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, αυτά που θα πούμε ή θα μας πουν πολύ πιθανόν να παρερμηνευτούν είτε από τη θέση του γονιού είτε από τη θέση του ενήλικα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ασυνεννοησία και μια χαοτική κατάσταση από την άλλη πλευρά. Στην συνέχεια, εξελίσσεται με την μορφή ενός αισθήματος «αδικίας» και «πίεσης» ή αν θέλετε «καταπίεσης» και τελειώνει με ενέργειες που θέλουν να δείξουν ότι ο άλλος ασκεί εξουσία.

Με άλλα λόγια, ξεσπούν καβγάδες στους οποίους πιθανόν να λέγονται οι φράσεις «ναι, αλλά εσύ πάντα θέλεις να γίνεται το δικό σου» κλπ. Και αυτή δεν είναι μια φράση που θα ακούσουμε μόνο τα παιδιά να το λένε, αλλά και τους γονείς που πολύ πιθανόν εάν το παιδί δεν ακολουθήσει την οδηγία του να μην έχει την αντοχή και υπομονή να ξαναπροσπαθήσει και έτσι ξεσπά ένας καβγάς και η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται με αποτέλεσμα οι καβγάδες αυτοί να βιώνονται σαν παιχνίδια εξουσίας που ο στόχος και σκοπός είναι να βγει κάποιος νικητής.

Mother giving out to her son

Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις και να καταφέρουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία χωρίς να ξεσπούμε στα παιδιά μας γιατί έχουμε θυμώσει προηγουμένως με κάτι ή κάποιον άλλον και να πάψουμε να οδηγούμαστε σ’ αυτές τις μάχες εξουσίας;  Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η οικογένεια μας δεν είναι μια αρένα που θα κατεβούμε και θα παλέψουμε προσπαθώντας να σώσουμε τον εαυτό μας αλλά ούτε και γήπεδο όπου θα νικήσουμε την αντίπαλη ομάδα σε κάθε παιχνίδι. Πολλοί πιθανόν να σκεφτούν ότι τις περισσότερες φορές ακούμε ότι πρέπει να λειτουργούμε ως ομάδα, ναι αλλά όχι αυθαίρετα. Συγκεκριμένα, στη δική μας ομάδα θα πρέπει ο καθένας να έχει μια συγκεκριμένη δουλειά και η νίκη θα είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας όλων των μελών. Η διαφορά όμως της δικής μας ομάδας και της αθλητικής βρίσκεται στο γεγονός ότι όποιος παίχτης δεν ακολουθεί τους κανόνες βγαίνει εκτός παιχνιδιού ή εκτός ομάδας. Και επειδή στην οικογένεια αυτό δεν μπορεί να γίνει τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο και έχουμε την ανάγκη μιας άμεσης κίνησης που θα λύσει την προβληματική και δύσκολη κατάσταση.

Να θυμάστε ότι το να υπακούσουν τα παιδιά και να πειθαρχήσουν είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς γι’αυτό θα ήταν καλό να θυμάστε ότι θα πρέπει να :

- εστιάσετε την προσοχή τους προς εσάς : όταν θέλετε να ακούσουν και να ακολουθήσουν την οδηγία σας πλησιάστε το παιδί σας και ζητήστε του αυτό που θέλετε να κάνει, μην του δίνετε την οδηγία ενώ είστε στην κουζίνα και ετοιμάζεται το βραδινό ή ασχολείστε με κάτι άλλο.

- Μην κάνετε ερωτήσεις : προσπαθήστε να αποφύγετε την παράφραση μιας οδηγίας/ εντολής σε ερώτηση απλά πείτε αυτό που θέλετε

- Μην ξεχνάτε να τα ενισχύεται και να τα εμψυχώνεται όταν ακολουθούν τους κανόνες λέγοντας τους «μπράβο», «ευχαριστώ». Με τον τρόπο αυτό δείχνετε την εκτίμηση σας και ενισχύεται και δίνεται κίνητρα στο παιδί έτσι ώστε η «ομάδα» σας να είναι αποδοτική.

Ειρένα Αναστασίου
Εγκεκριμένη Σχολική Ψυχολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.