Αρχική InfoKids Υγεία Το παιδί μου τρίζει τα δόντια του όταν κοιμάται: Τι σημαίνει αυτό και τι να κάνω; Η απάντηση του ειδικού

Το παιδί μου τρίζει τα δόντια του όταν κοιμάται: Τι σημαίνει αυτό και τι να κάνω; Η απάντηση του ειδικού

Το παιδί μου τρίζει τα δόντια του όταν κοιμάται: Τι σημαίνει αυτό και τι να κάνω; Η απάντηση του ειδικού

«Ο γιος μου είναι 6,5 ετών και τρίζει τα δόντια του ενώ κοιμάται. Ανησυχώ μήπως προκαλέσει ζημιά στα ούλα του. Τι μπορώ να κάνω;»

Απαντά ο παιδίατρος, κος. Ηλίας Χαραμαράς

Πολλές φορές τα παιδιά, από μικρή ακόμα ηλικία, τρίζουν τα δόντια τους όταν κοιμούνται. Ο «τρισμός» ή «βρουξισμός», όπως λέγεται το τρίξιμο των δοντιών, είναι μια ακούσια κυκλική κίνηση των σιαγόνων και των δοντιών, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί.

Τα αίτια του βρουξισμού

Τα αίτια του βρουξισμού μπορεί να είναι παθολογικά – οργανικά, (πόνος στη γνάθο, πονοκέφαλος, τερηδόνα ή μη ορθή αντιστοιχία μεταξύ της πάνω και της κάτω σιαγόνας) ή ψυχολογικά (έντονο άγχος και στρες, τα οποία σωματοποιούνται).

Τι μπορεί να προκαλέσει ο βρουξισμός

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση στα παιδιά, την οποία εκείνα δεν μπορούν να ελέγξουν, ενώ δεν πρέπει να προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία στους γονείς.

Ωστόσο, η συνεχής πίεση και το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να είναι υπεύθυνα για πονοκεφάλους, πόνους στα αυτιά ή τις γνάθους του παιδιού, υπερευαισθησία των δοντιών και φθορά τους και, ενδεχομένως, παραμόρφωση των σιαγόνων.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει

Αρχικά, ο γονιός πρέπει να παρατηρήσει τη συνήθεια αυτή στην καθημερινότητα του παιδιού. Πόσο συχνά τρίζει τα δόντια του στον ύπνο; Πόση διάρκεια έχει αυτό και πόση ένταση;  

Έπειτα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει πριν πάει για ύπνο, διαβάζοντας μαζί του ένα βιβλίο, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή κάνοντας το ένα ζεστό μπάνιο του.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε το παιδίατρο και τον παιδοδοντίατρό σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συνήθως, όταν το παιδί δεν έχει αλλάξει τα νεογηλά του δόντια δεν γίνεται κάποια ιατρική παρέμβαση. Όταν, όμως, τα μόνιμα δόντια έχουν βγει τότε ίσως χρειαστεί κάποια επέμβαση για αποκατάσταση όσων έχουν επηρεαστεί από τον βρουξισμό και έχουν φθαρεί και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ίσως απαιτείται και η χρήση νάρθηκα (πλαστικό μασελάκι για το βράδυ) ημερησίως ή σε εβδομαδιαία βάση.

Ηλίας Χαραμαράς
Παιδίατρος

Χρηστομάνου 62, Σεπόλια, Αθήνα

ilias_charamaras@hotmail.com

Site: http://www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook page Ηλίας Γ. Χαραμαράς Παιδιατρικό Ιατρείο


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter