Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Το παιδί μου δε θέλει να φάει. Τι να κάνω;

Το παιδί μου δε θέλει να φάει. Τι να κάνω;

Το παιδί μου δε θέλει να φάει. Τι να κάνω;

Πολλά παιδάκια, ειδικά σε μικρή ηλικία αρνούνται να φάνε το φαγητό τους ή έχουν παραξενιές στο τι θα φάνε. Έτσι οι γονείς φτάνουν μέχρι και να μαγειρεύουν δύο και τρία επιπλέον φαγητά προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των παιδιών. Πώς πρέπει όμως να αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση και μάλιστα πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί μας δεν είναι απλά ιδιότροπο στις διατροφικές του επιλογές αλλά κινδυνεύει και από ελλειπή πρόσληψη τροφής; Για το θέμα μας συμβουλεύει η ψυχολόγος Φρόσω Σαλιβέρου.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η άρνηση του παιδιού να φάει;

Η άρνηση τροφής στο παιδί μπορεί να οφείλεται είτε σε ψυχολογικούς και σπανιότερα σε παθολογικούς λόγους είτε μπορεί απλά να αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική για το ίδιο το παιδί συμπεριφορά. Διάφορες στάσεις των γονέων μπορεί να ευθύνονται για την άρνηση τροφής από το παιδί. Μια στάση είναι η υπερπροστασία και οι κανόνες που εφαρμόζονται στην οικογένεια σχετικά με τις ώρες των γευμάτων και τη διαδικασία του φαγητού. Μια άλλη στάση είναι η πλήρης ακαταστασία στις ώρες των γευμάτων, η αλλαγή των προσώπων που ταΐζουν το παιδί και η δυσάρεστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Συχνά οι μητέρες είναι υπερπροστατευτικές ως προς το πρόγραμμα και τη διατροφή του παιδιού τους, μην αφήνοντας το παιδί να αυτονομηθεί επιλέγοντας το ίδιο το είδος της τροφής του, την ποσότητα και τις ώρες πρόσληψης της τροφής.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι βάσει εμπειρικών μελετών είναι γνωστό ότι ένα παιδί είναι σε θέση να τρέφεται μόνο του καλά. Όταν το παιδί είναι άρρωστο, έχει παροδική ανορεξία, που όμως εξασθενεί καθώς αυτό γίνεται καλά. Αντίθετα, όταν η άρνηση για πρόσληψη τροφής οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, αυτή συνοδεύεται από διαταραχές στη συμπεριφορά. Κάποιες φορές το παιδί ονειροπολεί ή προβληματίζεται για κάτι, τόσο ώστε να παραμελεί το φαγητό.

Άλλοτε η παιδική ανορεξία μπορεί να εκδηλώνεται ως αντίδραση προς τους γονείς όταν δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες του ή μπορεί να αποτελεί καλυμμένη αντίδραση ζήλιας
απέναντι σε ένα μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Ο τρόπος αντιμετώπισης πρέπει να είναι προσεκτικός και με συνέπεια. Η μητέρα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι σημαντικό να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κάποιες φορές ίσως είναι απαραίτητο να συμβουλευθεί έναν ειδικό ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά δικά της προβλήματα που την εμποδίζουν να είναι ήρεμη απέναντι στο παιδί.

Το παιδί πρέπει να συμμετέχει σε ευχάριστες δραστηριότητες όπως τα ψώνια των τροφίμων και το μαγείρεμα. Μικρές ανταμοιβές προκειμένου να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο του παιδιού τροφές που δεν του αρέσουν ή να περιοριστούν αυτές που δεν είναι θρεπτικές και του κόβουν την όρεξη, είναι εξίσου σημαντικές αρκεί να μην γίνονται μέσο εκβιασμού προς το γονέα.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το παιδί μας πάσχει ή ολισθαίνει στη νευρική ανορεξία και να το προλάβουμε;

Όλα σχεδόν τα παιδιά περνούν κάποτε μια περίοδο ανορεξίας. Οι διαταραχές διατροφής αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους γονείς. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι είναι κάτι φυσιολογικό, αναμενόμενο και περαστικό κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής εξέλιξης. Η ηλικία που συνήθως εμφανίζεται είναι μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής ή και αργότερα και συμπίπτει με την ανάπτυξη του Εγώ και του αρνητισμού.

Ωστόσο, θα πρέπει οι γονείς να επαγρυπνούν και να παρακολουθούν διακριτικά τη συμπεριφορά του παιδιού και εφόσον η περίοδος άρνησης κατανάλωσης τροφής από το παιδί (αν δηλαδή το παιδί συνεχίζει να καταναλώνει πολύ λιγότερο από αυτό που ο ειδικός έχει συστήσει και που απαιτείται για την ομαλή του ανάπτυξη) συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να απευθυνθούν πάλι στους ειδικούς για επανέλεγχο και περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης θρέψης και του ρυθμού ανάπτυξής του.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι δυσκολίες στη λήψη τροφής μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Παιδική ανορεξία

Πώς αντιμετωπίζουμε το παιδί που αρνείται να φάει;

Καλό είναι να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Το φαγητό είναι πηγή ζωής και η ζωή είναι χαρά. Θα ήταν ενδιαφέρον για το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία της προετοιμασίας ή και της αγοράς των τροφίμων. Αποφύγετε το να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο ανταμοιβής ή τιμωρίας Η πίεση που συνήθως ασκείται στο παιδί έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

Ένα σημαντικό σημείο είναι να μην καταλάβει το παιδί το αυξημένο ενδιαφέρον των γονιών του γιατί αυτό θα έχει συνέπεια να μεταβληθεί η συμπεριφορά του και να θεωρήσει το φαγητό ως μέσο πίεσης για άλλες επιθυμίες του. Το παιδί χρησιμοποιεί την άρνηση για φαγητό ως έναν τρόπο επικοινωνίας και προσέλκυσης της προσοχής και του ενδιαφέροντος
των γύρω του προς το ίδιο. Η μητέρα οφείλει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να ακολουθήσει το ρυθμό του παιδιού και να εμπιστευτεί το σύστημα αυτορρύθμισης που έχει το παιδί στην περίπτωση που οι επιθυμίες του βρέφους δεν συμπίπτουν με τις δικές της, εξασφαλίζοντας πάντα ότι το αυτό είναι υγιές.

Καλό είναι να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κάποιες φορές ίσως είναι απαραίτητο να συμβουλευθεί έναν ειδικό ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά δικά της προβλήματα που την εμποδίζουν να είναι ήρεμη απέναντι στο παιδί. Θα ήταν ενδιαφέρον για το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία της προετοιμασίας ή και της αγοράς των τροφίμων.

Όταν συστηματικά αποφεύγει το φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια και ζητάει από τη μαμά ή το μπαμπά να του μαγειρέψει κάτι ξεχωριστό, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Δεν είναι λύση να ετοιμάζετε κάτι άλλο ως εναλλακτική στη περίπτωση που το παιδί δεν θέλει να φάει ένα φαγητό. Καλό θα ήταν να γίνεται με σωστή διεργασία η προσπάθεια να δοκιμάζει έστω και λίγο από την καινούρια τροφή.

Σαφώς να μην χορταίνει με σνακ πριν το φαγητό και μετά να περιμένουμε να φάει το φαγητό της ημέρας. Στη πορεία καλό θα ήταν να βρεθεί μια διατροφή που περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για σωστή ανάπτυξη και στη συνέχεια με τη συνεργασία του παιδιού να φτιάχνεται ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Εναλλακτικά υπάρχουν πολλά είδη τροφών για να πάρουμε αυτό που θρεπτικά είναι απαραίτητο. Η ειδική αντιμετώπιση σε ημερήσια βάση καθιστά προβληματικές συμπεριφορές που αποσκοπούν σε άλλες ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού.

*Ευχαριστούμε για την συνεργασία την ψυχολόγο κ. Φρόσω Σαλιβέρου

Δημητρίου Σούτσου 15
Πλ. Μαβίλη, Αθήνα
6980007919


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter