Το παιδί μου βαριέται το γράψιμο. Τι να κάνω;

Αν το παιδί σας δε θέλει να γράφει και να διαβάζει στο σπίτι, δε μπορείτε να το αναγκάσετε να το κάνει, κάνοντας το διάβασμα να φαίνεται σαν άλλη μία υποχρέωση για το σχολείο. Το μυστικό είναι να βάλετε το γράψιμο στο παιχνίδι και το αντίστροφο!

Όπως λέει ο Joseph Pearce στο βιβλίο του Το Μαγικό Παιδί, » Το παιδί δε θα μάθει ποτέ να παίζει άμα δε παίζουν οι γονείς μαζί του.  Το παιχνίδι… δίνει πολλές προοπτικές δημιουργικότητας στο παιδί, οι οποίες ποτέ δε θα αναπτυχθούν, παρά μόνο αν τις παρακινήσει το ενήλικο μοντέλο, ο γονέας.»

Θυμήσου ότι ο ρόλος σου ως «δάσκαλος» στο σπίτι είναι να κάνεις το παιδί σου να περάσει καλά και να το βοηθήσεις να αναπτύξει τη φαντασία του. Δε χρειάζεται να είσαι πολύ αυστηρός. Στη πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξειθ ότι είναι πολύ σημαντικότερο να ενθαρρύνεις τις ιδέες του παιδιού, παρά να καταπιέζεις τη προσωπικότητα του για χάρη της σωστής ορθογραφίας.

  • Να λες » Ας παίξουμε ένα παιχνίδι.» Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεις ότι είναι παιχνίδι γραψίματος.
  • Να διαλέγεις θέματα που στο παιδί σου αρέσει να ασχολείται, όπως ποδόσφαιρο, ταινίες επιστημονικής φαντασίας κ.α.
  • Να υπάρχει διάλογος. Να κάνεις ερωτήσεις και να ακούς προσεκτικά τις απαντήσεις.
  • Αν το παιδί σου δυσκολεύεται στην απομνημόνευση, φτιάξε σχέδια, κάνε σημειώσεις με διάφορα χρώματα, και διαγράμματα.
  • Να επαινείς το παιδί με γενναιοδωρία
  • Να κολλάς στο ψυγείο ή σε τοίχους γραπτά του παιδιού σου. Μία πολύ καλή ιδέα επίσης είναι να τα στέλνεις σε φίλους και συγγενείς. Έτσι δείχνεις στο παιδί σου, ότι το να γράφει είναι κάτι σημαντικό.
  • Αν βλέπεις ότι παρά τις προσπάθειες σου το παιδί αρνέιται τότε δε χρειάζεται να το πιέσεις άλλλο.

Το να γράφει κάποιος απαιτεί πρώτα να σκεφτεί ιδέες, να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτές, να απορρίψει άλλες, να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις και να τις αποτυπώσει με μία σωστή δομή.

Το παιδί σας μπορεί να μην έχει πάντα όρεξη να γράψει, αλλά αν μάθει να γράφει για κάποιο σκοπό ή κάποιο κοινό έχει διανύσει τη μισή διαδρομή. Προσπάθησε να κάνεις το γράψιμο κάτι ουσιαστικό και διασκεδαστικό και όχι μία αγκαρία.