Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Το παιδί μου ζητάει επίμονα γλυκό. Τι να κάνω;

Το παιδί μου ζητάει επίμονα γλυκό. Τι να κάνω;

Το παιδί μου ζητάει επίμονα γλυκό. Τι να κάνω;

Όταν ένα παιδί δει κάποιο γλύκισμα, μπορεί να χαλάσει τον κόσμο προκειμένου να το αποκτήσει! Πώς διαχειριζόμαστε λοιπόν την επιθυμία του παιδιού για γλυκό;;  Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι του Ευτροφία μας εξηγούν τα βήματα που χρειάζονται για να διαχειριστούμε σωστά τα γλυκά στη διατροφή των παιδιών.

Τι εννοούμε γλυκό
Το βασικότερο βήμα είναι να έχετε εσείς ξεκάθαρα στο μυαλό σας τι είναι γλυκό και πιο συγκεκριμένα ποιο από τα σνακ του παιδιού θεωρείται γλυκό. Μπισκότα, μπάρες δημητριακών, οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα, σπιτικό κέικ και άλλα πολλά θα πρέπει να υπάρχουν με μέτρο στη διατροφή του παιδιού.

Μέτρο
Ο όρος μέτρο διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος του παιδιού καθώς και την ημερήσια πρόσληψη τροφής. Σε γενικό πλαίσιο το μέτρο αφορά τόσο την ποσότητα (ένα μικρό κομμάτι γλυκό για έναν ενήλικα, είναι κανονικό κομμάτι γλυκό για ένα παιδί, όπως καταλαβαίνετε) όσο και τη συχνότητα κατανάλωσης (1-2 φορές την εβδομάδα ιδανικά).

Ορίστε κανόνες για το γλυκό
Είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε κάτι όταν υπάρχει ένας εξωτερικά προσδιοριζόμενος κανόνας, παρά όταν όλη η διαχείριση αρχίζει και τελειώνει σε εσάς. Γι αυτό είναι σημαντικό να θέσετε κανόνες και όρια και μάλιστα από μικρή ηλικία, τους οποίους βέβαια θα ακολουθεί όλη η οικογένεια.

Όπως αναφέρουν οι διαιτολόγοι «Το καλύτερο είναι να δείτε πόσα γλυκά τρώει τώρα το παιδί και να βάλετε ένα στόχο βάσει αυτού. Πχ αν τώρα το παιδί τρώει ένα γλυκό κάθε μέρα, ξεκινήστε κάνοντάς το ένα γλυκό κάθε δεύτερη μέρα! Ιδανικά, θα θέλαμε να μην τρώει πάνω από 1-2 την εβδομάδα.»

Μην απαγορεύετε τα γλυκά
Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να απαγορεύσετε τα γλυκά. Το αντίθετο μάλιστα, το κέρδος είναι να υπάρχουν γλυκά στη ζωή του παιδιού και να βρίσκετε το μέτρο και τις ισορροπίες.

Μην επιβραβεύετε με γλυκά
Ξεχάστε τα «θα σου πάρω σοκολάτα αν φας όλο του το φαγητό/αν κάτσεις ήσυχος στο γιατρό κ.ο.κ.»! Αυτή η μέθοδος αυξάνει την αξία των γλυκών και πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα! Έτσι είναι πολύ πιο χρήσιμο να επιβραβεύετε το παιδί με όσα του αρέσουν να κάνει, για παράδειγμα «θα πάμε να παίξουμε μπάσκετ» κλπ.

Απομακρύνετε τα γλυκά από το πεδίο πρόσβασης του παιδιού, καθώς είναι πιο πιθανό να τα ζητήσει αν τα βλέπει κάθε φορά που ανοίγετε το ντουλάπι. Αντ’ αυτών βάλτε υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι ή φρούτα.

Μέλι ή καστανή ζάχαρη;
Όσο και πιο φυσικά και να είναι, ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει σαν να είναι απλή ζάχαρη. Έτσι είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να προσθέσετε λιγότερο μέλι ή καστανή ζάχαρη στα γλυκά που φτιάχνετε, παρά απλώς να αντικαταστήσετε την κανονική.

Έτσι, ακολουθώντας συστηματικά μερικούς απλούς κανόνες, θα κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και θα θέσετε τις βάσεις για την καλή διατροφή και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού!

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου & της Μέμας Λαμπροπούλου, medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.