Το παιδί που αγαπιέται δύσκολα…

Η ψυχολόγος, συγγραφέας και μαμά τριών παιδιών Dr. Jennifer Pinto μιλά για το «δύσκολο» παιδί της οικογένεια που στο κάνει τόσο δύσκολο να το αγαπήσεις και μας θυμίζει τι χρειάζεται από τους γονείς το παιδί αυτό για να «μαλακώσει»:

«Σε κάθε οικογένεια έρχεται κάποτε ένα παιδί, το οποίο πραγματικά αγαπιέται δύσκολα. Δεν έχουμε όλοι το θάρρος να το παραδεχτούμε, αλλά σχεδόν όλοι ξέρουμε ένα: Είναι το παιδί που γκρινιάζει διαρκώς, που είναι συνέχεια μουτρωμένο ή κακότροπο. Το παιδί που δεν χάνει ευκαιρία να τσακωθεί με τα αδέρφια του και που δείχνει αποφασισμένο να κάνει τη ζωή όλων πιο δύσκολη. Το παιδί που, κανονίζεις να πας στο αγαπημένο του εστιατόριο για φαγητό και όταν φτάνετε στο λέει «εγώ δεν ήθελα να έρθω εδώ», μόνο και μόνο για να σε εκνευρίσει!

Καταλάβατε τώρα για ποιο παιδί μιλάμε;

Το παιδί που περνά μόνιμα τη φάση «δεν θέλω να μοιραστώ τα παιχνίδια μου» ή που έχει αναλάβει τον τρομακτικό ρόλο του «μαρτυριάρη» με αποτέλεσμα ό,τι λέτε ή ό,τι το ενοχλεί να το διατυμπανίζει δημόσια! «Μαμά, αυτή η κυρία με κοιτάει περίεργα!» Μπορεί να είναι ο έφηβος, ο οποίος ξαφνικά δεν ξέρει κανέναν άλλον τρόπο επικοινωνίας παρά μόνο το μούγκρισμα και την ξινισμένη φάτσα. Τα πάντα ξαφνικά είναι «πωωω απάλευτο…» και οι γονείς είναι εντελώς ξενέρωτοι και ντροπιαστικοί για να τους παρουσιάσει κάπου.

Δεν πειράζει να το παραδεχτείτε –όλοι μας ξέρουμε ένα τέτοιο παιδί. Στη ζωή όλων έχει παρουσιαστεί κάποτε ένα «δύσκολο να αγαπηθεί» παιδί.

Και τα παιδιά αυτά μας εξοργίζουν. Φτάνουμε σε σημείο να μην τα αντέχουμε! Η φυσική μας αντίδραση είναι να τα αποστραφούμε, να αποφύγουμε την παρέα τους, να τα βάλουμε τιμωρία για την υπόλοιπη ημέρα!

Καθώς, λοιπόν, ήμουν στην εκκλησία τις προάλλες, παρατήρησα ένα τέτοιο «δύσκολο να αγαπηθεί» κοριτσάκι εν δράση. Την έβλεπα να γέρνει πάνω στη μαμά της την ώρα της λειτουργίας και η μαμά της να την σπρώχνει απαλά, για να καθίσει όμορφα. Καθόταν και μετά ξαναέγερνε πάνω στη μαμά και η μαμά πάλι την έσπρωχνε πίσω. Αυτό έγινε πολλές φορές, μέχρι που η μαμά γύρισε στον μπαμπά και είπε «με έχει τρελάνει!». Το γύρε-σπρώξε συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της λειτουργίας. Παρόλο που δεν ξέρω τις ακριβείς συνθήκες, μπορώ για κάποιον λόγο να μαντέψω, ότι η μαμά αυτή απλά δεν «το είχε» απλά να αγκαλιάσει την κόρη της εκείνη την ημέρα στην εκκλησία. Ό,τι κι αν είχε συμβεί νωρίτερα την ίδια μέρα, αυτό το κορίτσι απλά το έκανε δύσκολο να το αγαπήσεις.

Οφείλω να το παραδεχτώ, είχα αρχίσει να κατακρίνω μέσα μου τη μαμά και να νιώθω άσχημα για το κοριτσάκι. Ήθελα να πάω εγώ και να το πάρω αγκαλιά. Όμως, τότε σκέφτηκα εμένα και τα δικά μου παιδιά. Έχω βρεθεί και εγώ σε αντίστοιχη κατάσταση. Είχα ένα παιδί που επέμενε να είναι ενοχλητικό. Που με έκανε να το σπρώχνω από πάνω μου και να το στέλνω στο δωμάτιό του, στη γιαγιά του ή -αν μπορούσα- στο… Τιμπουκτού!

Με τα χρόνια, όμως, ανακάλυψα, ότι το πιο δύσκολο να αγαπηθεί παιδί, είναι αυτό που χρειάζεται την περισσότερη αγάπη!

Είναι το παιδί που χρειάζεται την επιπλέον αγκαλιά, ένα δεύτερο παραμύθι πριν κοιμηθεί. Είναι αυτό που έχει ανάγκη να πάτε μια βόλτα οι δυο σας, όσο άσχημα κι αν φέρεται στο αδερφάκι του όλη την ημέρα. Το πιο δύσκολο να αγαπηθεί παιδί φέρεται άσχημα, λόγω μιας υποβόσκουσας και ανεξήγητης ανάγκης, και είναι στο δικό μας χέρι να την ικανοποιήσουμε!

Γιατί τρίζει μια ρόδα; Επειδή χρειάζεται λάδωμα!

Ήθελα, λοιπόν, να γύρω στο αυτί της μαμάς και να της ψιθυρίσω: «Απλά λάδωσέ το λίγο!» Θα ήταν σπουδαίο αν τα παιδιά μας, κάθε φορά που νιώθουν αναστάτωση ή άγχος ή μοναξιά, να μας λένε, ότι απλά χρειάζονται λίγη παραπάνω αγάπη, αλλά το πιθανότερο είναι, ότι και τα ίδια δεν ξέρουν ότι αυτό χρειάζονται. Αντίθετα, συμπεριφέρονται με τρόπους που μας αναγκάζουν να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη πάνω τους, ακόμα κι αν είναι με αρνητικό τρόπο. Όταν τα παιδιά μας συμπεριφέρονται έτσι, είναι σίγουρο δυσκολότερο να συνεννοηθούμε μαζί τους, δυσκολότερο να τα αγκαλιάσουμε, να τους μιλήσουμε και να τα αγαπήσουμε. Αλλά είναι αυτές ακριβώς οι στιγμές που χρειάζονται την αγάπη μας, την προσοχή μας και την σφιχτή αγκαλιά μας!»

Πηγή: herviewfromhome.com