Το παιδί σας ταλαιπωρείται από εκκριτική ωτίτιδα; Δείτε σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η τοποθέτηση σωλήνων αερισμού

Η εκκριτική ωτίτιδα αποτελεί μια από τις πιο συχνές ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών περίπου, και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, απασχολώντας συνεχώς ωτορινολαρυγγολόγους και παιδίατρους, τόσο με την αντοχή της στην συντηρητική αγωγή όσο και με τις όχι και τόσο σπάνιες υποτροπές της, μετά την χειρουργική της θεραπεία.

Τι είναι η εκκριτική ωτίτιδα

Είναι πάθηση του μέσου ωτός, και συνίσταται στη συλλογή υγρού στο μέσο ούς λόγω δυσλειτουργίας ή απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας. Το κύριο σύμπτωμα είναι η βαρηκοΐα αγωγιμότητας που προκαλεί. Οι κύριες αιτίες της δυσλειτουργίας της σάλπιγγας είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η αλλεργία και η ρινίτιδα, καταστάσεις πολύ συχνές στην παιδική ηλικία. To 30% περίπου των παιδιών μπορεί να εμφανίσουν εκκριτική ωτίτιδα σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης τους, η πλειοψηφία θα ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς κάποια θεραπεία μέσα σε διάστημα 3-6 μηνών.

%ce%b5%ce%ba%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%89%cf%84%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1

Αν το πρόβλημα παραμένει για περισσότερο από τρεις μήνες κι αν υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας λόγω βαρηκοΐας, τότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση με παρακέντηση του τυμπανου, αφαίρεση του υγρού και τοποθέτηση σωλήνων αερισμού (κάποτε σε συνδυασμό με αδενοειδεκτομή-κρεατάκια).

– Αν το πρόβλημα παραμένει για περισσότερο από τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχει βαρηκοΐα συστήνεται αναμονή και επανεξέταση μετά από τρεις μήνες. Στη διάρκεια αυτή, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει την μέθοδο (μπαλόνι) Otovent (παιδιά > 4 ετών συνήθως) σε συνδυασμό κάποτε με κάποιο αποσυμφορητικό της μύτης.

– Αν το πρόβλημα παραμένει για περισσότερο από έξι μήνες, συστήνεται παρακέντηση του τυμπανου, αφαίρεση του υγρού και τοποθέτηση σωλήνων αερισμού (αφαιρούνται και τα κρεατάκια αν χρειαστεί). Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν μόνιμα μελλοντικά προβλήματα στην ακοή.

Η φαρμακευτική θεραπεία από μόνη της με πχ. αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά, κορτιζόνη και αποσυμφορητικά φάρμακα, δεν αποτελεί θεραπεία σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες!

Δρ. Χρίστος Λοΐζου, MD
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος