«Το σημάδι της τομής σου είναι όμορφο. Γιατί μιλάει για το πως ήρθε το μωρό σου στον κόσμο»

Οι γυναίκες συχνά νιώθουμε άβολα για το σώμα μας και τα σημάδια που μπορεί να έχουμε. Λίγη κυτταρίτιδα, ραγάδες στα πόδια, σημάδια από πληγές που ίσως δεν έφυγαν, ρυτίδες.

Ένα είναι, όμως, το σημάδι για το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να νιώθουμε άβολα ή να ντρεπόμαστε: η τομή της καισαρικής.

Τα λόγια μιας φωτογράφου για τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική μάς το θυμίζουν με τον καλύτερο τρόπο…

«Πως ορίζεται η ομορφιά για σένα;

Άραγε ορίζεται απο τα πρότυπα που κυριαρχούν στην κοινωνία μας; Μήπως απ’ όσα υπαγορεύουν η τηλεόραση και τα περιοδικά; Αμφισβητείς άραγε ποτέ όσα πίστευες σε όλη σου την ζωή για το τι είναι ομορφιά;

Θέλω να σου πω πως η αληθινή ομορφιά βρίσκεται μέσα σε μία ιστορία. Στο διήγημα που κάνει, το κάθε τι, αυτό που είναι. Αυτό που σε κάνει, αυτό που είσαι..

Το σημάδι της τομής σου είναι όμορφο. Γιατί μιλάει για το πως ήρθε το μωρό σου στον κόσμο. Αφηγείται με λέξεις που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί για όλο τον πόνο, όλο το ταξίδι, όλη την θλίψη, όλον τον θρίαμβο.

Είναι μια υπενθύμιση για το πόσο σκληρά δουλέψατε για να βρεθείτε τελικά αγκαλιά μαζί με το μωρό σου.

Είναι ένα διήγημα για το πόσο εκπληκτικά και με πόση πραγματική ιδιοφυία είναι τα κορμιά μας σχεδιασμένα. Πόσο πολύ είναι σε θέση να προσαρμόζονται, να ξεπερνούν, να θεραπεύονται, να μεγαλώνουν.

Όταν λοιπόν έρθεις σε μένα για να σε φωτογραφίσω και μου πεις πως για κάποια πράγματα πάνω σου δεν νιώθεις καλά, ότι κουβαλάς σημεία για τα οποία ντρέπεσαι ή σημεία που απεχθάνεσαι ή κάνεις πως δεν τα βλέπεις… τότε θα ζητήσω την άδεια σου να τα φωτογραφίσω.

Μπορεί μια μέρα να δεις αυτές τις φωτογραφίες σου που τράβηξα και να δεις αυτό που είδα.

Μπορεί μια μέρα να δεις την μοναδική ιστορία.
Μπορεί μια μέρα να δεις αυτό το ξεχωριστό διήγημα, το ολόδικο σου.

Μπορεί τότε να δεις την ομορφιά.»

Πηγή: Facebook page – Homebirth Without Violence