Το συγκλονιστικό έθιμο των 7 Επιταφίων της Κύπρου – Πού θα συναντηθούν φέτος;

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους για τους απανταχού χριστιανούς. Οι πιστοί πενθούν τον χαμό του Θεανθρώπου και προσκυνούν τον Επιτάφιό Του.

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στολίζεται ο Επιτάφιος και την Μεγάλη Παρασκευή μετά την λειτουργία της Αποκαθήλωσης οι πιστοί περνούν κάτω από αυτόν και, αν θέλουν παίρνουν μαζί τους ένα λουλούδι.

Μάλιστα, πολλοί λένε πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε πρέπει να είναι περιττός (μονός). Συγκεκριμένα, συνηθίζουμε να προσκυνούμε 1 επιτάφιο, είτε 3, είτε 7.

Πώς προέκυψε ο μονός αριθμός; Σύμφωνα με τη θρησκεία μας ο αριθμός 3 προέκυψε από την Αγία Τριάδα και ο αριθμός 7 από τα 7 μυστήρια της ορθοδοξίας.

Για όσους θέλουν πάντως να τηρήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν φέτος είτε 1, είτε 3, είτε 7 Επιτάφιους, παρουσιάζουμε πιο κάτω μερικές από τις παλιές-γνωστές εκκλησίες στη Λευκωσία, όπου διαχρονικά συνηθίζεται να εφαρμόζεται από τους πιστούς το έθιμο αυτό.

Αν, φέτος, θέλετε να προσκυνήσετε παραπάνω από έναν Επιτάφιο μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά της Λευκωσίας, όπου στολίζονται εντυπωσιακότατοι Επιτάφιοι.

Το έθιμο των 7 Επιταφίων στη Λευκωσία

και

Ο Δήμος Λευκωσίας και οι Ιεροί Ναοί Παναγίας Φανερωμένης, Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη και Αγίου Σάββα, και φέτος, τη Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019, στις 22:00 θα συναντηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, κατά την περιφορά των Επιταφίων στην εντός των τειχών πόλη.

Της περιφοράς των Επιταφίων θα ηγούνται οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές των Ναών, συνοδευόμενοι από Πολιτειακές, Δημοτικές και Στρατιωτικές Αρχές.

Της περιφοράς θα προΐσταται ο  Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής στην Κύπρο Θεοφιλέστατος Νιτρίας Νικόδημος, ο οποίος θα συνοδεύσει και τον Επιτάφιο του Αγίου Σάββα.

Τον Επιτάφιο της Παναγίας της Φανερωμένης θα μεταφέρει άγημα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και θα συνοδεύουν μέλη του 76ου Συστήματος Προσκόπων Στροβόλου.

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς η Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου θα αποδίδει ύμνους.

Τον Επιτάφιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη θα μεταφέρει το 40ον Συστήμα Προσκόπων με τη συνοδεία της Μπάντας του 71ου Συστήματος Προσκόπων Καϊμακλίου. Τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου θα ψάλλουν οι πρωτοψάλτες των εκκλησιών με τις χορωδίες τους.

Το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυκτα θα γιορταστεί με λαμπρότητα η Ανάσταση του Θεανθρώπου με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Οι δύο Επιτάφιοι της Πάφου

επιτάφιοι2

Όσοι θα βρίσκονται στην Πάφο τη Μεγάλη Παρασκευή μπορούν να επισκεφτούν την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, όπου γίνεται η παραδοσιακή συνεύρεση 2 Επιταφίων.

Πρόκειται για ένα όμορφο έθιμο που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη. Συγκεκριμένα, ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου, θα συναντηθεί με τον Επιτάφιο του Ναού Αγίου Κενδέα.