Αρχική Συνταγές Το Χριστουγεννιάτικο μενού που σας προτείνουμε!

Το Χριστουγεννιάτικο μενού που σας προτείνουμε!

Το Χριστουγεννιάτικο μενού που σας προτείνουμε!

Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να βρεθείτε με πρόσωπα αγαπημένα και συγγενείς που όλο το χρόνο λόγω ασχολιών και προγραμματισμού δεν έχετε τη δυνατότητα να τα λέτε και τόσο συχνά. Επίσης, είναι μια αφορμή να μπείτε στη κουζίνα μαζί με τα παιδιά και με οδηγό τη φαντασία, εύκολα υλικά και πάνω απ' όλα διάθεση για δημιουργικότητα φτιάξτε όμορφα φαγητά για να γιορτάσετε αυτές τις ξεχωριστές ημέρες.

Ορεκτικά:

Υλικά:

6 βραστά μικρά αυγά
6 βραστά μεγάλα αυγά
μοσχοκάρφια/ κόκκους πιπεριού
ένα καρότο
μαιντανός

Ξεφλουδίζετε τα αυγά και κόβετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι τη βάση τους (κάτω μέρος). Εν συνεχεία πλένετε καλά και ξεφλουδίζετε το καρότο. Το κόβετε σε μικρά ροδέλες όπως δείχνει και η φωτογραφία για να φτιάξετε τα καπελάκια τους και το υπόλοιπο θα μας χρειαστεί για τις μυτούλες των χιονανθρώπων. Τοποθετείτε τα μεγάλα αυγά στο κάτω μέρος και από πάνω καρφώνετε μια οδοντογλυφίδα ώστε μετά να μπουν από πάνω τα μικρά αυγά. Στο τέλος, βάζετε τους κόκκους πιπεριού/ μοσχοκάρφια για να φτιάξετε τα κουμπιά και τα μάτια του χιονάνθρωπου.

Χιονάνθρωποι από αυγό

Πιτσάκια- Μπότες  Αγιοβασιλιάτικες

Υλικά:

έτοιμη ζύμη για πίτσα
250 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη/ τυρί που λιώνει
1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας

Αφήνετε λίγο τη ζύμη εκτός ψυγείου, την ανοίγετε με ένα πλάστη και με το κουπάτ σε σχήμα χριστουγεννιάτικη μπότα κόβετε τη ζύμη στα αντίστοιχα πιτσάκια. Εάν δεν έχετε το κουπάτ μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία με ένα μαχαιράκι ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι και να σχηματίσετε το σχήμα της μπότας. Αφού φτιάξετε τα πιτσάκια μποτάκια αλείφετε προσεκτικά στο καθένα μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας και στην κορυφή όπως δείχνει και η φωτογραφία την τριμμένη μοτσαρέλα. Ψήνετε για 15′ στους 180 C.

Χριστουγεννιάτικα πιτσάκια

Κυρίως Πιάτο
Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη με γέμιση

Υλικά:

1 γαλοπούλα γύρω στα 4 κιλά
3 κουταλιές βούτυρο μαλακό
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Για τη γέμιση

1/4 φλ. ελαιόλαδο
τα εντόσθια ψιλοκομμένα
300 γραμμ. χοιρινός κιμάς, μία φορά περασμένος
300 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς, μία φορά περασμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. κονιάκ
15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
15 κάστανα βρασμένα, κομμένα στα δύο
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 φλ. τσαγιού κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι
πιπέρι

Για την σάλτσα (προαιρετικά)

όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
3 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός κότας
1 κλαδάκι δεντρολίβανο ή θυμάρι

Γλάσο ψησίματος
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ χυμός πορτοκάλι

Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 - 7 στους 200οC, να ροδίσουν.Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά και τα εντόσθια για 6 - 7.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 4 - 5. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη πρέπει να μείνει 2 24ωρα στην συντήρηση για να ξεπαγώσει σωστά. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό). Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα). Ενώνουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το ξύσμα και ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα από το κρέας. Αλείφουμε εσωτερικά ανάμεσα στο δέρμα και το ψαχνό. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει. Θα λαρδώνει δηλαδή το ψαχνό κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι όχι ασφυκτικά για να ψήνεται. Αφήνοντας την θερμότητα να εισχωρεί σωστά. Την γέμιση που περισσεύει την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στο πλάι.

Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε. Την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, ιδανικά πάνω σε σχάρα για να στάζει το λίπος.

Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις και την τοποθετούμε στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 40, να ροδίσει. (Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.) Μετά από 45 χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες. Σε γενικές γραμμές όσα κιλά είναι η ωμή γαλοπούλα τόσες ώρες ψήσιμο θέλει. Παίζει μεγάλο ρόλο και το σκεύος που την ψήνουμε.

Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη. αν πάλι τρέχουν υπερβολικά ζουμιά διάφανα , τότε πρέπει να ψήσουμε λίγη παραπάνω ώρα. Αν θέλουμε να γυαλίζει η πέτσα της την αλείφουμε με γλάσο μέλι, βούτυρο, πορτοκάλι. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια, για να μην νοτίσει η πέτσα σκίζουμε σε δυο τρεις πλευρές το αλουμινόχαρτο να φεύγει ο ατμός.

Στο τελευταίο στάδιο φτιάχνουμε τη σάλτσα. Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι. Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση. Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 3 - 4, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της σάλτσας. Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό - ζεστό πάντα - ανακατεύοντας με σύρμα. Βράζουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάμε τη γαλοπούλα για να ενισχύσουμε τη σάλτσα. Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε 8 - 10, μέχρι να πυκνώσει. Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Συνοδεύουμε με 2 - 3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

Γαλοπούλα

Χριστουγεννιάτικα cake pops!

Υλικά:

1/2 κέικ της αρεσκείας σας
400 γρ. γλάσο της αρεσκείας σας
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
20-25 ξυλάκια περίπου 12 cm
ζάχαρη
χρώμα ζαχαροπλαστικής
τρούφα

Φτιάχνουμε το κέικ από την προηγούμενη μέρα για να κρυώσει.Την επόμενη μέρα παίρνουμε περίπου το μισό και λίγο παραπάνω και αφαιρούμε την εξωτερική κρούστα. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το κέικ και το κάνουμε τρίμματα με τα δάχτυλα.

Αφού το έχουμε τρίψει καλά προσθέτουμε το γλάσο. Καλύτερα το γλάσο να μην το προσθέσετε όλο μαζί αλλά λίγο λίγο για να μπορέσετε να καταλάβετε όταν το μείγμα γίνει έτσι ώστε να μπορείτε να το πλάσετε μπαλάκια χωρίς να χωρίζει.

Μόλις ετοιμάσετε τα μπαλάκια περίπου 20-25 γρ. το καθένα παίρνετε ένα ταψί και τα βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.Μετά τις 2 ώρες σε μπεν μαρί λιώνετε την κουβερτούρα σας και βγάζετε τα μπαλάκια από το ψυγείο.

Παίρνετε ένα καλαμάκι το βουτάτε στην άκρη του στην κουβερτούρα σας και το βάζετε μέσα στο μπαλάκι χωρίς να το τρυπήσετε μέχρι πάνω. Βουτάτε μέσα στην κουβερτούρα το μπαλάκι μέχρι να καλυφθεί όλο και βγάζετε κρατώντας το πάνω απο το μπολ μέχρι να στραγγίσει τελείως.

Διακοσμείτε με ζάχαρη χρωματιστή ή τρούφα.

christmas-cheesecake-pops

Χρόνια Πολλά και Καλή όρεξη!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.