Αρχική Σχολή Γονέων Το υπερβολικό «καλόπιασμα» κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται πίεση

Το υπερβολικό «καλόπιασμα» κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται πίεση

Το υπερβολικό «καλόπιασμα» κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται πίεση

Οι περισσότεροι γονείς επαινούν τα παιδιά τους για να τους τονώσουν το ηθικό και να τα παρακινήσουν να γίνουν καλύτερα σε οτιδήποτε κάνουν.

Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη μελέτη το υπερβολικό «καλόπιασμα» κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται πίεση και να αποφεύγουν τις προκλήσεις.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες καλοπιάνουν τα παιδιά και διαπίστωσαν ότι ενώ είναι φυσικό για τους γονείς να θέλουν να επιβραβεύουν περισσότερο τα δειλά παιδιά, στην πραγματικότητα αποτυγχάνουν.

Περίπου 240 αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 8 έως 12 ετών απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις, ώστε να βαθμολογηθούν για την αυτοπεποίθησή τους. Έπειτα, τους ζητήθηκε να αντιγράψουν έναν πίνακα ζωγραφικής.

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση δέχθηκαν περισσότερα κοπλιμέντα για τις δημιουργίες τους, σε αντίθεση με εκείνα που ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο δειλά παιδιά δεν είχαν διάθεση να συνεχίσουν την αντιγραφή εξαιτίας των επαίνων που είχαν δεχθεί. Αντίθετα, τα παιδιά με αυτοπεποίθηση δέχθηκαν με μεγαλύτερη άνεση την πρόκληση.

Ο ερευνητής Eddie Brummelman δήλωσε στο περιοδικό Psychological Science: “Αν πούμε σε ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση ότι ήταν απίστευτα καλός σε κάτι που έκανε, ίσως νομίζει ότι θα πρέπει πάντα να το κάνει τέλεια. Μπορεί να φοβηθεί όσον αφορά την επίτευξη υψηλών στόχων και να μην έρθει αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.