Αρχική InfoBaby Τοκετός Τοκετός στο σπίτι. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τοκετός στο σπίτι. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τοκετός στο σπίτι. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η κυρία Χρηστάκου, Ανεξάρτητη μαία για Φυσικό Τοκετό, μας εξηγεί ότι το περιβάλλον του σπιτιού είναι ιδανικό για τη μη καθοδηγούμενη εξώθηση: «Η επίτοκος μπορεί να σπρώξει με όποιον τρόπο θέλει, καθήμενη στην τουαλέτα ή στο σκαμπό γέννησης, ακουμπώντας πάνω σ’ έναν πάγκο, καναπέ ή καρέκλα. Όρθια και υποβασταζόμενη, στο νερό, σε όποια στάση αισθάνεται άνετα, γονατιστή στον καναπέ, ξαπλωμένη στο πλάι τραβώντας ένα σεντόνι ή μια πετσέτα σαν ρυμουλκό, με τα χέρια να κρέμονται από μια παράλληλη μπάρα». Μετά τον τοκετό, πρώτο μέλημα είναι να είναι η μητέρα ζεστή και καθαρή. Θα χρειαστεί ζεστά ροφήματα και σούπες. Το νεογνό εξετάζεται από τις μαίες και ξεκινά αμέσως ο θηλασμός. Οι μαίες θα μείνουν στο σπίτι τουλάχιστον δύο ώρες ακόμα ώστε να σιγουρευτούν ότι μητέρα και μωρό είναι μία χαρά. Τα ιατρικά απόβλητα τοποθετούνται σε ειδικά κυτία και παραδίδονται σε εταιρεία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων. Κάθε 10 ημέρες η μαία θα επισκέπτεται τη λεχώνα και το βρέφος και θα παρακολουθεί την υγεία τους.

Πλεονεκτήματα από τον τοκετό στο σπίτι

-Δίνεται έμφαση στον τοκετό ως μία φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος.
- Δίνεται εμπιστοσύνη στις ικανότητες του ζευγαριού
-Σεβασμός στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους
-Οικείο περιβάλλον και πρόσωπα
-Άνεση χώρου
- Αίσθημα ικανοποίησης ότι το ζευγάρι έχει τον έλεγχο
- Αποφυγή ιατρογενών παρεμβάσεων και νοσοκομειακών τακτικών
-Συναισθηματικά ωφελεί την οικογένεια στο να τοποθετήσει το σημαντικό γεγονός της γέννησης στην καρδιά της οικογενειακής ζωής
- Η μετάβαση στις καινούργιες συνθήκες ζωής γίνεται ομαλότερα

Φυσικός τοκετός

Μειονεκτήματα από τον τοκετό στο σπίτι

-Ο χρόνος που θα χρειαστεί σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής βοήθειας
-Ασφαλής μεταφορά (ασθενοφόρο)
-Περιορισμένος εξοπλισμός
-Κεφαλοπυελική δυσαναλογία
-Πρόπτωση ομφαλίδος
-Μεγάλη διάρκεια 2ου σταδίου
- Δυστοκία
-Αναπνευστικά προβλήματα νεογνού
- Αιμορραγία λοχείας

Ο ρόλος της Μαίας
Για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι της θα πρέπει να είναι παρούσες δύο μαίες. Η εμπειρία τουλάχιστον της μίας να είναι μεγαλύτερη των δύο ετών και φυσικά να έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ακόμα είναι απαραίτητος ο κατάλληλος εξοπλισμός ( δίσκος τοκετού, γάζες, ράμματα, αντισηπτικά, συσκευή αναρρόφησης βλεννών, αεραγωγός, ορός- συσκευή- καθετήρας, φάρμακα (τοπικά αναισθητικά, μητροσυσπαστικά, κορτιζόνη, βιταμίνη Κ, κολλύριο), πιεσόμετρο, καρδιοτοκογράφο, βιβλιάριο υγείας, δήλωση γέννησης, ζυγαριά, φορητή συσκευή οξυγόνου, κυτίο διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων) αλλά και συνεργασία των μαιών με νοσοκομείο και άλλες ειδικότητες ιατρών.

Ο ρόλος του συντρόφου
Ο ρόλος του συντρόφου στη γέννα στο σπίτι είναι πολύ σημαντικός αφού λαμβάνει μέρος σε όλη την προετοιμασία, τη σωματική αλλά και την ψυχολογική της συντρόφου του. Κατά τη διάρκεια του τοκετού θα βοηθήσει κάνοντας μασάζ στη γυναίκα του, βοηθώντας την να πάρει τις κατάλληλες στάσεις και θα βιώσει το θαύμα της ζωής από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όταν υπάρχουν ήδη άλλα παιδιά στο σπίτι
Άλλο ένας πλεονέκτημα της γέννας στο σπίτι είναι ότι δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε από τα μεγαλύτερα παιδιά σας. Όμως για να καλωσορίσουν το μικρό τους αδερφάκι πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένα. Οπότε απαιτούνται:

-Προετοιμασία από τους γονείς για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας
-Εκπαίδευση των γονιών για την προετοιμασία των παιδιών τους για τον τοκετό στο σπίτι καθώς και για το αδερφάκι τους που θα έρθει
-Απομάκρυνση του παιδιού ή των παιδιών αν η μητέρα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στην πορεία του τοκετού της
-Και μην ξεχνάτε: Τηρούμε όποια υπόσχεση δώσουμε.

Πότε μια γυναίκα δεν μπορεί να γεννήσει στο σπίτι

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η γέννα στο σπίτι είναι αδύνατη. Αν η μέλλουσα μαμά πάσχει από κάποιες ασθένειες ή αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας, είναι προτιμότερη η ασφάλεια ενός μαιευτηρίου ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε εκείνη, ούτε το βρέφος.

Πηγή: ΕΥΤΟΚΙΑ, Σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού
www.eutokia.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.