Τσιμπήματα από κουνούπια – Προστατέψτε τα παιδιά με φυσικούς τρόπους

Τα κουνούπια έχουν μεμβρανώδη φτερά, μακριά πόδια για να στηρίζονται, κεραίες και προβοσκίδα που βγαίνει μέσα από το στόμα τους. Τρέφονται με γύρη ή νέκταρ που βρίσκουν στη φύση, αλλά τα θηλυκά τρέφονται επίσης και με το αίμα, όταν μας τσιμπάνε. Το αίμα είναι απαραίτητο σε αυτά για να ωριμάσουν τα αυγά τους, τα οποία στη συνέχεια εναποθέτουν στην επιφάνεια στάσιμου νερού για να συνεχίσει έτσι ο βιολογικός κύκλος τους.

Τα κουνούπια ελκύονται από την κίνηση, την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία, τη θερμοκρασία του σώματος και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Παρά την άποψη που επικρατεί, το σκούρο χρώμα του δέρματος προσελκύει τα κουνούπια περισσότερο από το ανοιχτόχρωμο δέρμα, αναφέρει ο παιδίατρος Δρ. Νίκος Περσιάνης. Μετά το τσίμπημα από το θηλυκό κουνούπι παρατηρείται στο δέρμα ερυθρότητα, οίδημα και έντονη φαγούρα.

Εξάνθημα από τσίμπημα κουνουπιού

Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι πολύ συχνό καθημερινό φαινόμενο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που τα παράθυρα είναι ανοικτά και τα κουνούπια πιο επιθετικά. Πολλοί χρησιμοποιούν τα διάφορα εντομοκτόνα σε μορφή σπρέι, ταμπλέτας ή υγρού. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος να αποφύγει ή να ελαττώσει τις πιθανότητες να τσιμπηθεί από τα κουνούπια:

Κουνουπιέρα: Μια πολύ απλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η κουνουπιέρα, ιδίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Μπορεί να μπει στο βρεφικό/παιδικό κρεβατάκι και στο καροτσάκι.

Ρούχα: Έχει αποδειχθεί ότι τα σκούρα ρούχα ελκύουν τα κουνούπια, διότι δεσμεύουν τη θερμότητα που είναι αγαπητή σε αυτά. Ρούχα με έντονα χρώματα, ιδίως λουλουδιών, πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμούνται τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια.

Κλιματιστικά και ανεμιστήρες: Ο δροσερός αέρας είναι εχθρός των κουνουπιών, γι αυτό η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων (ιδίως της οροφής) απωθεί τα κουνούπια. Ο αέρας δεν πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στο σώμα του παιδιού.

Αρώματα: Αρώματα με έντονη μυρωδιά ιδιαίτερα λουλουδιών πρέπει να αποφεύγοντα γιατί ελκύουν τα κουνούπια.

Κατανάλωση τροφών με κάλιο: Η λήψη τροφών με πλούσιο κάλιο (π.χ. μπανάνα) προκαλεί παραγωγή γαλακτικού οξέος που ελκύει τα κουνούπια. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που καταναλώνουν μπύρα. Αντίθετα, η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β1 φαίνεται να απωθεί τα κουνούπια.

Προστατευτικά πλέγματα: Η τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων (σήτες) στα παράθυρα και τις πόρτες είναι ένας πρακτικός τρόπος να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι.

Λαμπτήρες: Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος ελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Φυτά και βότανα: Έχει αποδειχθεί ότι μερικά φυτά απωθούν τα κουνούπια. Τα φυτά αυτά είναι το δενδρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η λεβάντα, η σιτρονέλα, το σκόρδο, το γεράνι και το λεμόνι. Μπορείτε να τα φυτέψετε γύρω από το σπίτι σας, έξω από τα παράθυρα και τις πόρτες ή στα μπαλκόνια σας. Το πρόβλημα από τα κουνούπια σίγουρα θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Αιθέρια έλαια: Υπάρχουν στην αγορά αιθέρια έλαια που είναι αντίστοιχα μερικών από τα παραπάνω φυτά.

Πώς τα χρησιμοποιούμε:

• Διαλύουμε το αιθέριο έλαιο της προτίμησής μας σε νερό ή νερό και οινόπνευμα ανάλογα με τις οδηγίες και με το υγρό αυτό, ψεκάζουμε τους τοίχους του σπιτιού κάθε 15 μέρες. Παράλληλα, μπορούμε να ψεκάσουμε και τα ίδια τα φυτά που έχουμε ήδη φυτέψει.

• Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσουμε σε λίγο νερό κάποιο από τα παραπάνω βότανα ή φυτά και ακολούθως να το βάλουμε σε ψεκαστήρα και να ψεκάσουμε τους τοίχους, τα φυτά, ακόμα και το σώμα μας.

• Ψιλοκόβουμε ένα ματσάκι μαϊντανό και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι μηλόξυδο, το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και στη συνέχεια το βάζουμε πάνω στο δέρμα μας ή τα ρούχα μας.

• Τοποθετούμε μερικές φέτες λεμόνι σε ένα πιατάκι και το βάζουμε στο υπνοδωμάτιο. Το λεμόνι έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει και ακολούθως να απομακρύνει τα κουνούπια.

Προσοχή! Μερικά αιθέρια έλαια είναι ακατάλληλα για βρέφη και εγκύους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.