Χριστούγεννα 2018: Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες μέρες θα είναι κλειστά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολλοί από εμάς έχουμε ήδη μπει στο εορταστικό κλίμα.

Ανοιχτά και τις Κυριακές θα είναι για όλο το μήνα Δεκέμβριο, υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα παιχνιδιών κ.ο.κ, ή αλλιώς τα γενικά καταστήματα όπως αποκαλούνται, προσαρμόζοντας το ωράριο τους στο εορταστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανικού εμπορίου, το εορταστικό ωράριο ξεκίνησε από την Παρασκευή 1η του μηνός και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε ό, τι αφορά τα ωράρια, αυτά διαμορφώνονται από τις επτά, οκτώ ή εννέα το πρωί μέχρι τις οκτώ ή εννέα το βράδυ, αναλόγως και της ταυτότητας του καταστήματος.

Πότε μένουν κλειστά τα καταστήματα

Το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενημερώνει πως σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, τα γενικά καταστήματα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 6:00 μ.μ.

Τονίζεται ότι, 25 και 26 Δεκεμβρίου 2018, όπως και 1, 2 και 6Ιανουαρίου 2019 τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, αφού οι πιο πάνω ημερομηνίες θεωρούνται αργίες για τα γενικά καταστήματα με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Υπάρχουν καταστήματα που δεν εμπίπτουν γεωγραφικά στη νομοθεσία ωστόσο, οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν κατά τις καθορισμένες από τη νομοθεσία αργίες για τους υπαλλήλους των καταστημάτων (25 και 26 Δεκεμβρίου 2018 και 1, 2 & 6 Ιανουαρίου 2019), θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.