Προσοχή στις πισίνες: Αυτό είναι το επικίνδυνο παράσιτο που μεταδίδεται ακόμα και στο χλώριο

Ένας είναι ο δρόμος όταν οι θερμοκρασίες κορυφώνουν και οδηγεί είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα. Ωστόσο το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών προειδοποιεί: Στις δημόσιες πισίνες εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ένα «κρυφό» παράσιτο, το οποίο μπορεί να επιβιώσει στο νερό για μέρες.

Ο λόγος για το «κρυπτοσπορίδιο», το οποίο διασπείρεται στο νερό από κόπρανα και μεταδίδεται όταν κατά λάθος κάποιος το καταπιεί (ναι ακούγεται αηδιαστικό, αλλά τα περισσότερα παιδιά πίνουν άθελά τους συνέχεια το νερό της πισίνας).

Μάθετε περισσότερο για το κρυπτοσπορίδιο εδώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΚΕΠΑ (Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών), όσοι έρθουν σε επαφή με το παράσιτο, μπορεί να υποφέρουν από «ακατάσχετη, υδαρή διάρροια» για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικό για τη ζωή υποσιτισμό αλλά και ακόμα θάνατο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά.

Το παράσιτο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο το ΚΕΠΑ λέει ότι τελευταία παρατηρείται αύξηση στην εμφάνισή του, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Φυσικά, οι πισίνες δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο μπορεί να βρεθεί το εν λόγω παράσιτο: Οι επιστήμονες το έχουν ανακαλύψει και σε δείγματα νερού από λίμνες και πηγές, ενώ μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε μη παστεριωμένο γάλα ή χυμό.

Μέχρι στιγμής στην Αμερική ένα μόνο άτομο έχει χάσει τη ζωή του από το παράσιτο αυτό, το οποίο, όμως, νόσησε ενδονοσοκομειακά και όχι σε κάποια πισίνα.

Και δεν προτείνει κανείς να κλείσουμε τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι και να αποφύγουμε εντελώς τις πισίνες, ωστόσο το ΚΕΠΑ συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν πισίνες που δεν πληρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και οπωσδήποτε να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ξαναμπούν είτε αν δουν σημάδια κοπράνων στην πισίνα ή αν τα ίδια τα παιδιά τους κάνουν «κακά» εκεί, ώστε να μη μολύνουν το νερό.

Γιατί μπορεί η χλωρίνη να είναι ιδανική στο να εξολοθρεύει όλα τα άλλα βλαβερά βακτήρια, αλλά δεν προστατεύει από όλα –και σίγουρα δεν μπορεί να εξολοθρεύσει το κρυπτοσπορίδιο, το οποίο μπορεί να επιβιώσει ακόμα και 7 ημέρες στο χλωριωμένο νερό της πισίνας.

Πηγή: mom.me