Υπάρχει ιατρικός λόγος που δεν παράγεις αρκετό γάλα, λένε τώρα οι ειδικοί

Μέχρι πρότινος ξέραμε, ότι ενώ ο θηλασμός είναι υπέροχος για αμέτρητους λόγους, για πολλές μαμάδες δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι τυχερές λένε, ότι είναι ο πιο βολικός τρόπος να ταΐζουν το μωρό, ενώ τους δίνει την ευκαιρία να δεθούν ακόμα περισσότερο μαζί του –υπάρχουν, όμως και οι άλλες μαμάδες. Εκείνες που προσπαθούν και ξαναπροσπαθούν να θηλάσουν, αλλά τους είναι αδύνατον να παράγουν αρκετό γάλα.

Οι μαμάδες αυτές περνούν τις πρώτες ημέρες με το μωρό πασχίζοντας απεγνωσμένα να παράγουν γάλα, ακολουθώντας συμβουλές από γιατρούς και συμβούλους θηλασμού, καταναλώνοντας ροφήματα που υποτίθεται πως αυξάνουν το γάλα… και όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα γεμίζουν με ενοχές και άγχος, για μια διαδικασία που κανονικά θα «έπρεπε» να τους «βγαίνει» φυσιολογικά.

Όσο περνά ο καιρός, οι μαμάδες αυτές καταφέρνουν να βάλουν τα δύσκολα συναισθήματα στην άκρη και να προχωρήσουν με τη φροντίδα του μωρού τους, όμως λίγες ξεχνούν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αν είστε μία από αυτές τις μαμάδες, ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια από τότε, είναι σημαντικό να μάθετε, ότι υπάρχει βιολογικός λόγος για τη χαμηλή παραγωγή στο γάλα σας. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται υποπλασία ή ανεπαρκής αδενικός ιστός.

Δεν την έχετε ξανακούσει; Δεν είστε οι μόνες. Για αυτήν μιλά η Kathleen Huggins, συγγραφέας του βιβλίου «The Nursing Mother’s Companion», η οποία ισχυρίζεται πως ένα μεγάλο ποσοστό νέων μαμάδων δεν γνωρίζουν για την κατάσταση αυτή και πιστεύουν, ότι απλά δεν καταφέρνουν να θηλάσουν, μέχρι που το μωρό τους αρχίζει πλέον να χάνει σημαντικό βάρος.

Η υποπλασία των θηλών επηρεάζει περίπου το 3-4% των μαμάδων και είναι μια κατάσταση που προκαλεί χαμηλή ή και καθόλου παραγωγή γάλακτος. Σε περιπτώσεις υποπλασίας η μητέρα έχει ανεπαρκή αδενικό ιστό στους μαστούς της –το «εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος» στο στήθος είτε δεν έχει ορισμένα βασικά «μέρη» στη «γραμμή παραγωγής του» ή δεν υπάρχει καν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό La Leche League, η δυσάρεστη πραγματικότητα της υποπλασίας είναι, ότι ενώ εύκολα μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει εκ των υστέρων, το πρώτο σημάδι είναι η ανεπαρκής παραγωγή γάλακτος. Ακόμα κι αν όλα φαινομενικά δείχνουν φυσιολογικά, ώστε να αρχίσει να θηλάζει, το γάλα της απλά «δεν έρχεται» ή δεν είναι επαρκές για να χορτάσει το μωρό.

Κάποια εμφανή σημάδια υποπλαστικών μαστών, λοιπόν, είναι:

-Μαστοί που απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλον, π.χ. περισσότερο από 38 εκατοστά.

-Ασυμμετρία στους μαστούς (π.χ. ο ένας πολύ μεγαλύτερος από τον άλλον)

-Παρουσία ραγάδων στους μαστούς, χωρίς όμως αυτοί να έχουν μεγαλώσει πολύ, είτε στην εφηβεία είτε κατά την εγκυμοσύνη.

-Σωληνοειδές σχήμα μαστών (εικόνα άδειου σάκου)

-Δυσανάλογα μεγάλη ή βολβοειδής θηλαία άλως.

-Απουσία μεγάλων αλλαγών στο στήθος κατά την εγκυμοσύνη ή έπειτα από αυτή.

Οι υποπλαστικοί μαστοί μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι –το σχήμα τους είναι αυτό που υποδηλώνει την κατάσταση αυτή και όχι το μέγεθός τους. Οι μαμάδες θα πρέπει να υποψιαστούν αν δουν ότι κατά την εγκυμοσύνη ή μέχρι την τέταρτη μέρα το στήθος τους δεν έχει γεμίσει με πολύ γάλα, όπως θα έπρεπε. Αν πιστεύετε, ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να σας αφορά, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο και τη μαία σας, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση να την αναγνωρίσουν και να σας συμβουλεύσουν τι να κάνετε αναφορικά με τον θηλασμό του μωρού σας.

Πηγή: mom.me