Υπέρ της πρόσβασης σε φάρμακα σε προσιτές τιμές για όλους ο Υπ. Υγείας

Υπέρ της διασφάλισης της απρόσκοπτης προσβασιμότητας όλων των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές, ανεξάρτητα σε ποιο κράτος μέλος της ΕΕ κατοικούν ή του βιοτικού επιπέδου αυτού, τάχθηκε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε χαιρετισμό του, κατά την εναρκτήρια συνάντηση των μελών της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Μάλτα, αποφασίστηκε από τους αντίστοιχους Υπουργούς Υγείας με την υπογραφή της Διακήρυξης της Βαλέτας τον περασμένο Μάιο στην Μάλτα, μετά από πρωτοβουλία του κ. Παμπορίδη.

«Οι όροι εντολής της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στην προμήθεια, καινοτόμων φαρμάκων με απώτερο στόχο την κοινή διαπραγμάτευση τιμών και την κοινή προμήθεια των καινοτόμων φαρμάκων», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας, τα κράτη εξέλεξαν ομόφωνα Πρόεδρο της Επιτροπής την Paola Testori Coggi από την Ιταλία και Αντιπρόεδρο τον Rui Santos Ivo από την Πορτογαλία.

«Μιλώντας κατά τις εργασίες της Επιτροπής, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας παρότρυνε τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας να ενώσουν δυνάμεις και εμπειρογνωμοσύνη και να αναπτύξουν τέτοιες πρωτοποριακές προσεγγίσεις, ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος που είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας όλων των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές, ανεξάρτητα σε ποιο κράτος μέλος της ΕΕ κατοικούν ή του βιοτικού επιπέδου αυτού», αναφέρεται.

Ως Υπουργός Υγείας, σημείωσε ο κ. Παμπορίδης, «η κύρια ανησυχία μου είναι η ευημερία των ασθενών της χώρας μου, όπως συμβαίνει και με τους Υπουργούς σας. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς και να αφήνουμε τους ασθενείς χωρίς βασικά καινοτόμα φάρμακα για λόγους ελλιπούς προσβασιμότητας ή ψηλού κόστους, ενώ τα φάρμακα αυτά είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία προτιμά η φαρμακοβιομηχανία για καθαρά εμπορικούς λόγους».

«Το Υπουργείο Υγείας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η αποστολή της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας να στεφθεί με επιτυχία, στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των οκτώ κρατών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία», αναφέρεται.
«Οι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες θα παρουσιάζονται ως μια ενιαία ελκυστική αγορά των 154 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με πληθυσμιακά μικρότερες και μεμονωμένες αγορές, όπως συμβαίνει σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση.