Υπόθεση δολοφονημένων γυναικών – Σοκάρει ο 35χρονος: «Σκότωσα 2 παιδιά γιατί με είδαν»

Μουδιασμένη παρακολουθεί η κυπριακή κοινωνία τις εξελίξεις γύρω από την φρικτή υπόθεση των δολοφονημένων γυναικών που ήρθε στο φως 17 μέρες πριν, μετά την ανακάλυψη του πρώματος μίας γυναίκας στο Μιτσερό.

Η «Κόκκινη Λίμνη»

Οι αρχές έχουν πλέον  επικεντρώσει τις έρευνές τους στην «Κόκκινη Λίμνη» κοντά στο μεταλλείο Μιτσερού.

Η Κόκκινη Λίμνη, μετατράπηκε σε υδάτινο τάφο για την 36χρονη  Livia Florentina Bunea, από τη Ρουμανία, την 8χρονη κόρη της και την  Μaricar Valdez, 30 ετων, από τις Φιλιππίνες. Tο σημείο υποδείχθηκε όταν ο κατά συρροή δολοφόνος πήρε την απόφαση να φέρει στο φως, όσα εκ προ μελέτης διέπραξε τουλάχιστον τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η πρώτη ταξιδιωτική βαλίτσα που ανασύρθηκε, ανοίχθηκε στην παρουσία μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας και των ιατροδικαστών Νικόλα Χαραλάμπους και Σοφοκλή Σοφοκλέους, οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία στη σκηνή.

Την ίδια ώρα, έρευνες γίνονται και στη λίμνη «Μεμί» στο φράγμα Ξυλιάτου, μετά από υπόδειξη του δράστη, για τον εντοπισμό του πτώματος της 6χρονης Sierra. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ οι ελπίδες «εξανεμίζονται» και για τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων στο αντικείμενο που βρήκαν οι δύτες στη λίμνη.

Θύματα δύο παιδιά: «Τα σκότωσα γιατί με είδαν»

Στην κυνική του ομολογία ο 35χρονος δράστης φέρεται να παραδέχτηκε ότι σκότωσε δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 6 και 8 ετών.

Όταν οι Κύπριοι αξιωματικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο σκότωσε τα δύο παιδιά, την 8χρονη Elena Natalia Bunea και την 6χρονη κόρη της Marry Rose, Sierra, η απάντηση που έλαβαν από τον 35χρονο ήταν «γιατί με είδαν».

Το κοριτσάκι της 36χρονης γυναίκας από τη Ρουμανία τον είχε δει όταν πήγε στο σπίτι της και έτσι φέρεται να τους είπε: «Δεν ήθελα να ρισκάρω αν αποκαλυφθεί το έγκλημά μου να με αναγνωρίσει και να πει στους αστυνομικούς ποιος είμαι».

Όσον αφορά στο κοριτσάκι της γυναίκας από τις Φιλιππίνες, τη Sierra, δεν τον είχε δει όταν μπήκε στο σπίτι, αλλά φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι «δεν ήθελα να ρισκάρω να με δει το παιδί» μεταφέροντας το πτώμα της μητέρας του σε βαλίτσα.

Το πτώμα που βρέθηκε στο πεδίο βολής

To πτώμα που βρέθηκε σε σχεδόν πλήρη αποσύνθεση σε πηγάδι στο πεδίο Βολής Ορούντας, όλα δείχνουν πως ανήκει στη 30χρονη Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ, η οποία χρησιμοποιούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το όνομα Khadka Anu.

Τα ίχνη της, είχαν χαθεί στην αρχή του 2018 ενώ οι φίλες της είχαν κάνει καταγγελία στο προξενείο του Νεπάλ, αλλά όχι στην Αστυνομία, ώστε να συμπεριληφθεί το όνομα της στη λίστα με τις γυναίκες που είχαν εξαφανιστεί.

Διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος Ίλαρχος με το ψευδώνυμο «Ορέστης» επικοινωνούσε μαζί της και την ημέρα που εξαφανίστηκε την είχε πάρει με το αυτοκίνητο του από το σπίτι της. Έκτοτε δεν την είδε κανείς.

Οι ανθρωπολόγοι καταβάλλουν προσπάθειες να ανασυστήσουν το σκελετό της και να κάνουν ταυτοποίηση με DNA.

Υποψίες για δράση στα Κατεχόμενα

Μετά τις φρικιαστικές ομολογίες για τις 7 δολοφονίες στις ελεύθερες περιοχές, οι αρχές του ψευδοκράτους, άρχισαν να μελετούν δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών στα κατεχόμενα, καθώς ο ίλαρχος, φαίνεται πως περνούσε συχνά τα οδοφράγματα.

Οι αρχές του ψευδοκράτους εστιάζουν στη δολοφονία της 40χρονης Βιετναμέζας Dam Thi Hop, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο του 2017 και το πτώμα της βρέθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στα κατεχόμενα, τον Ιανουάριο του 2019.

Διατυπώνονται υποψίες για πιθανή δολοφονία της γυναίκας από τον «Ορέστη» λόγω των χαρακτηριστικών του εγκλήματος.

Ήδη έχουν διαβιβαστεί πληροφορίες μέσω της δικοινοτικής επιτροπής για την εγκληματικότητα και εξετάζεται από τη Κυπριακή Αστυνομία και αυτή η υπόθεση.

«Μόνο αυτές, δεν σκότωσα άλλες»

Ο ίλαρχος επιμένει πως έχει ομολογήσει όλες τις δολοφονίες και δεν έχει διαπράξει άλλες. Αρχικώς ομολόγησε τις δύο δολοφονίες των γυναικών που είχαν βρεθεί στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού, μόνο όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα τους.

Στη συνέχεια όταν άρχισε να σφίγγει ο κλοιός των στοιχείων γύρω του, ομολόγησε και τους υπόλοιπους φόνους. Είχε ζητήσει από τους ανακριτές να του δώσουν χαρτί και στυλό και σε θεληματική κατάθεση 10 σελίδων κατέγραψε και τους επτά φόνους. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι έχει πει όλη την αλήθεια για αυτό θα συνεχιστεί η ανάκριση για αποκάλυψη και άλλων δολοφονιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το κίνητρο των δολοφονιών, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν κυρίως σεξουαλικό. Στις αρχικές καταθέσεις του, είχε αναφέρει ότι όταν στραγγάλισε την πρώτη γυναίκα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ένιωθε πολύ ωραία και για αυτό το επανέλαβε.

Απέχθεια προκαλεί η σκέψη, για το τι συνέβη και στα δυο ανήλικα κορίτσια 6 και 8 χρονών. Αν βρεθούν τα πτώματα τους ίσως δοθούν κάποιες απαντήσεις. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι γυναίκες δεν είχαν συναινετική σεξουαλική επαφή με τον δράστη και ίσως βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν πριν θανατωθούν ή ακόμα και να ασέλγησε στα νεκρά σώματα τους.

Ο τρόπος δράσης του 35χρονου

Ο 35χρονος δεν χαρακτηρίζεται ως εύκολος άνθρωπος αφού τελώντας υπό κράτηση η ψυχοσύνθεσή του παρουσιάζει μεταπτώσεις.

Όταν ακόμη διέπραττε τα εγκλήματα είχε προσπαθήσει απ’ την πρώτη στιγμή να θολώσει τα νερά.

Αυτό διαφαίνεται από τέσσερα στοιχεία τα οποία είδαν μέχρι στιγμής, το φως της δημοσιότητας:

α) Ψάρευε τα θύματά του στο badoo χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Με ψευδώνυμο διατηρούσε λογαριασμούς και στο Facebook.

β) Σε ότι αφορά τη δράση του στο site γνωριμιών badoo, χρησιμοποιούσε φωτογραφία άλλου προσώπου και όχι την δική του.

– Η δολοφονική του δράση δεν εστιάστηκε μόνο στο φρεάτιο, στο μεταλλείο της Κοκκινόγειας στο Μιτσερό, όπως αρχικά είχε γίνει αντιληπτό. Αντιθέτως, έδρασε σε δυο άλλα σημεία το ένα δίπλα από το φρεάτιο και το άλλο σε κοντινή απόσταση.

– Ο τρόπος με τον οποίο σκότωσε τα θύματά του δεν ήταν πάντα ο ίδιος. Και ενώ τα δυο πρώτα θύματα εντοπίστηκαν δεμένα με μαύρα καλώδια, δυο άλλα θύματα από τα μέχρι τώρα εντοπισθέντα, δεν είχαν καλώδια πάνω τους. Στην περίπτωση της γυναίκας από το Νεπάλ που εντοπίστηκε στην Ορούντα, αυτή εντοπίστηκε γυμνή. Η σορός που εντοπίστηκε σε βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη φορούσε ρούχα.

Η εκ προ μελέτης δράση του Ορέστη διαφαίνεται θα έλεγε κανείς ξεκάθαρα, την ώρα που μέχρι σήμερα, δυο εβδομάδες μετά την ανεύρεση της πρώτης σορού, δεν έχουν εντοπιστεί τρεις σοροί. Πρόκειται για δυο σορούς που βρίσκονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του 35χρονου στην Κόκκινη Λίμνη και μια τελευταία σορός που βρίσκεται σύμφωνα και πάλι με τις υποδείξεις, στη λίμνη Ξυλιάτου.

Οι Βρετανοί ερευνητές

Πλέον, στις έρευνες συμμετέχουν και Βρετανοί αξιωματούχοι. Τα βρετανικά μέσα, μάλιστα, εκφράζουν φόβους για τον αριθμό των θυμάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι μπορεί να αγγίξει τις 30 γυναίκες.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες της Scotland Yard, μετά από πρόσκληση του αρχηγού αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, συνδράμουν από εχθές (Δευτέρα, 29 Απριλίου) στη λύση αυτής της φρικιαστικής υπόθεσης.

Πρόκειται για ανακριτές με γνώσεις σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφονιών, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτική συνδρομή στην ομάδα ανακριτών της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί παρόμοια εγκληματική δράση όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.