Υποχρεωτικά τα παιδικά καθίσματα σε λεωφορεία και ταξί

Μια νέα νομοθεσία που στοχεύει στη μείωση παιδικών ατυχημάτων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής. Σύμφωνα με αυτήν, υποχρεωτική είναι πλέον η εγκατάσταση παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία και ταξί, που δεν εκτελούν τακτικές διαδρομές.

Ο κ. Φακοντής εξήγησε, ότι αρχική πρόθεση των βουλευτών ήταν να έχουν όλοι την υποχρέωση εγκατάστασης παιδικών καθισμάτων, ωστόσο, καθώς στο σύστημα μεταφορών της Κύπρου υπάρχουν ακόμα παλαιού τύπου οχήματα χωρίς καν ζώνες ασφαλείας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

«Στα ταξί τα παιδιά θα πρέπει να είναι στο πίσω κάθισμα να φέρουν ζώνες ασφαλείας και στην παρουσία του γονιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φακοντής και εξήγησε, ότι η νομοθεσία καλύπτει λεωφορεία και ταξί επι μισθώσει, αυτά δηλαδή που ενοικιάζονται για κάποια σχολική εκδρομή ή μεταφορά σε φροντιστηριακά μαθήματα. Τόνισε δε,  ότι η νομοθεσία περιλαμβάνει αύξηση ποινών στους οδηγούς ιδιωτικών οχημάτων που μεταφέρουν παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα. Οι ποινές αυτές φτάνουν τα χίλια επτακόσια ευρώ ή έξι μήνες φυλάκιση.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα δοθούν δύο μήνες για τη μεταβατική περίοδο, προς ενημέρωση των οδηγών από Τμήμα Οδικών Μεταφορών για τις αλλαγές.