Αρχική InfoKids «Ζακέτα να πάρεις!»: Ο παιδίατρος εξηγεί πόσο απαραίτητο είναι τελικά να ντυνόμαστε ζεστά στο κρύο

«Ζακέτα να πάρεις!»: Ο παιδίατρος εξηγεί πόσο απαραίτητο είναι τελικά να ντυνόμαστε ζεστά στο κρύο

«Ζακέτα να πάρεις!»: Ο παιδίατρος εξηγεί πόσο απαραίτητο είναι τελικά να ντυνόμαστε ζεστά στο κρύο

Πόσες φορές ως παιδιά δεν ακούσαμε την μαμά μας να φωνάζει να φορέσουμε ζακέτα πριν βγούμε από το σπίτι όταν έξω είχε κρύο; Και πόσες φορές και εμείς ως μαμάδες απαιτήσαμε από τα παιδιά μας να φορέσουν ζακέτα και μπουφάν για να πάμε βόλτα τον χειμώνα; Και όλα αυτά για να μην… κρυώσουμε.

Τελικά, πόσο απαραίτητη είναι η «ζακέτα» στην προστασία μας από το κρύωμα και τις ιώσεις; Είναι η ζακέτα το σωτήριο εργαλείο προστασίας μας από το κρύο;

Ο παιδίατρος, νεογνολόγος, κος. Δαρζέντας Αντώνιος απαντά στην εύλογη αυτή ερώτηση όλων των παιδιών – μικρών και μεγάλων – με ένα αναλυτικό κείμενο.

«Τελικά μήπως έχουν δίκιο οι μανάδες μας; Μήπως φορώντας ζακέτα αρρωσταίνουμε πιο σπάνια; Έχει σημασία η προστασία από το κρύο;

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτό που λέμε "κρύωσα " ή αλλιώς "κοινό κρυολόγημα" είναι πάντα ίωση. Συνήθως είναι ένας ρινοϊός αλλά υπάρχουν σχεδόν 200 ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Με λίγα λόγια δεν γίνεται να κρυώσεις εάν δεν έρθεις σε επαφή με έναν ιό τον οποίον θα στον μεταδώσει κάποιος ο οποίος πάσχει. Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά και συνήθη. Έχουμε μπούκωμα, τρέχει η μύτη μας, φταρνιζόμαστε συχνά, κλαίνε τα μάτια μας, βήχουμε.

Γιατί, όμως, αρρωσταίνουμε κυρίως τον χειμώνα; Η επιστήμη έχει βρει την απάντηση και σε αυτό.

  1. Όταν ο καιρός είναι κρύος βρισκόμαστε πολύ περισσότερο σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και συγχρωτισμένους με περισσότερους ανθρώπους οπότε αυτό αυξάνει υπέρμετρα την έκθεση μας σε μικρόβια.
  2. Φαίνεται πως οι ιοί ζουν περισσότερο χρόνο σε συνθήκες κρύου και σε κρύες επιφάνειες. Πχ ο ο ιός της γρίπης αν φτερνιστούμε στο χέρι μας, ζει περισσότερο χρόνο στο χερούλι της πόρτας που θα ακουμπησουμε παρά πάνω στο χέρι μας που είναι πιο ζεστό.
  3. Τα ανοσοποιητικό φαίνεται πως δρα καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο τεμπέλικα σε χαμηλότερες . Αφενός έχει βρεθεί πως τα κύτταρα του επιθήλιου της μύτης μας που είναι τα πρώτα που υποδέχονται τον ιό με την εισπνοή αντιδρούν λιγότερο στους ιούς που εισβάλλουν καθώς στεγνώνουν οι μεμβράνες τους με την έκθεση στον κρύο αέρα, αφετέρου τα κύτταρα σε χαμηλότερη θερμοκρασία φαίνεται πως παράγουν λιγότερες ιντερφερόνες, ουσίες δηλαδή που προειδοποιούν τον οργανισμό για τον εισβολέα εχθρό.

Τελικά να φοράμε ζακέτα ή όχι;

Η απάντηση είναι πως αν δεν νιώθει να κρυώνει κάποιος δεν χρειάζεται, αλλά και να νιώθει έτσι, χωρίς να συναντηθεί με κάποιον άνθρωπο που έχει ίωση δεν πρόκειται να "κρυώσει". Πολύ πιο σημαντικό λοιπόν από την ζακέτα είναι π.χ. να φοράμε μάσκα καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα μας ή να πλένουμε συχνά τα χέρια μας αποφεύγοντας ταυτόχρονα να τα φέρνουμε συχνά στη μύτη μας ή τα μάτια μας. Η χρήση αντισηπτικού με 70 % αλκοόλη μπορεί να βοηθήσει ή τα αλκοολούχα μαντηλάκια. Επίσης δεν φτερνιζόμαστε ποτέ στις παλάμες μας αλλά στον αγκώνα μας και φυσικά αν είμαστε "κρυωμένοι" αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές ιδίως με ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας και τους κλειστούς χώρους.

Τελικά, γιατρέ, δεν μας απαντάς με ένα ναι ή ένα όχι. Να φοράμε ζακέτα; Δεν σας απαντώ γιατί ακόμα και τότε θα μείνουν αναπάντητες εξίσου σημαντικές παρακλήσεις των μανάδων μας όπως "Φάε τίποτα. Πετσί και κόκκαλο έχεις μείνει", "Βάλε κάλτσες, πάλι ξυπόλητος είσαι;", "Όταν φτάσεις να με πάρεις τηλέφωνο", "Μην πατάς εδώ, έχω σφουγγαρίσει", "Πάρε τηλέφωνο τη θεία σου να πεις χρόνια πολλά", και "Μην βγεις έξω λουσμένος!".»


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter