Και τα «δύσκολα» παιδιά έχουν καλές μαμάδες…

Περπατούσα στο κέντρο τις προάλλες, όταν την είδα: Μια κούπα με -γραμμένη στο χέρι- τη φράση «Τα Καλά Παιδιά έχουν Καλές Μαμάδες».

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που «τσιμπάνε» εύκολα με κάτι τέτοια τσιτάτα, αλλά εν προκειμένω… ένιωσα μια ενόχληση. Το δικό μου παιδί έχει χάσει ήδη δύο φορές το διάλειμμα αυτή την εβδομάδα στο σχολείο –τη μία από αυτές πήγε στο γραφείο του διευθυντή. Τι μαμά με κάνει αυτό;

Κούπα για την δική μου περίπτωση δεν υπάρχει. Ούτε καν με κάποιο χιουμοριστικό μήνυμα, όπως «Και τα Ατίθασα Παιδιά Έχουν Καλή Καρδιά» ή «Και τα Δύσκολα Παιδιά έχουν Καλές Μαμάδες» ή «ΔΕΝ Μεγαλώνεις ένα Προβληματικό Παιδί, Μαμά».

Σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά και τους λόγους που μερικές φορές είναι τόσο δύσκολα. Ο μεγαλύτερος γιος μου υποφέρει από «λεκτική απραξία», με αποτέλεσμα να χρειάζεται λογοθεραπεία δύο φορές την εβδομάδα για να καταφέρει να την ξεπεράσει. Το μεσαίο μου παιδί τρομάζει αφάνταστα με τους κεραυνούς και τα μπουμπουνητά οπότε είναι εντελώς άυπνο τις τελευταίες μέρες που βρέχει καταρρακτωδώς. Το μικρό μου είναι ένα μόνιμα γελαστό πλασματάκι, γεμάτο ενέργεια που κάνει, όμως, απίστευτα πολλές ζημιές.

Στα γλυκά τους πρόσωπα βλέπω χαρά, ζωή και αγάπη. Τις δύσκολες μέρες, όμως, βλέπω τρία πολύ δύσκολα παιδιά…

Για τις μαμάδες των δύσκολων παιδιών, όμως, δεν υπάρχει κούπα. Γι’αυτό αποφάσισα να τους γράψω το παρακάτω μήνυμα αγάπης:

Τα δύσκολα παιδιά έχουν καλές καρδιές. Τα δύσκολα παιδιά έχουν απεριόριστη αγάπη. Τα δύσκολα παιδιά είναι έξυπνα, αστεία, καλόκαρδα, γενναιόδωρα. Τα δύσκολα παιδιά είναι τα παιδιά που αλλάζουν τον κόσμο. Τα δύσκολα παιδιά έχουν το πιο φωτεινό μέλλον. Τα δύσκολα παιδιά είναι ένας κήπος ενσυναίσθησης που απλά θέλει κλάδεμα και περιποίηση. Τα δύσκολα παιδιά δεν κάνουν εύκολα φίλος, όμως όταν κάνουν το δέσιμο που σχηματίζουν είναι μοναδικό. Τα δύσκολα παιδιά δεν είναι «κακά» παιδιά. Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Δεν έχουν μικρότερη αξία ούτε λιγότερο ευπρόσδεκτα. Δεν αποτελούν βάρος ή ενόχληση για τον κόσμο γύρο τους. Και ούτε εσύ έχεις κάποιο πρόβλημα. Τα δύσκολα παιδιά σε βοηθούν να ωριμάσεις ως άνθρωπος. Τα δύσκολα παιδιά σε φέρνουν στα όριά σου και σου δείχνουν πόσο δυνατή είσαι. Τα δύσκολα παιδιά μαθαίνουν να είναι δυνατά και γενναία βλέποντας εσένα. Τα δύσκολα παιδιά είναι και αυτά καλά παιδιά. Τα δύσκολα παιδιά έχουν, επίσης, καλές μαμάδες…

Μια ακόμα φορά για όσους κάθονται στο τέλος: ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ, ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΛΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ!

Δώστε, λοιπόν, μια δύσκολα αγκαλιά στα ατίθασα παιδιά σας. Μπορεί να μην έχετε δική σας κούπα, αλλά έχετε την ευκαιρία να μεγαλώσετε ένα εκπληκτικό παιδί. Και, ας είμαστε ειλικρινείς: Το πιθανότερο είναι ότι, και κούπα να είχατε, όλο και κάποιο ατύχημα θα γινόταν που θα την κατέστρεφε!

Πηγή: nashville.citymomsblog.com